Får kritik efter fördröjd operation. Foto: SVT/ Arkiv

Miste äggstocken efter fördröjd operation

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig kvinna miste ena äggstocken när operationen fördröjdes, skriver Sydsvenskan. Skånes Universitetssjukhus i Malmö får nu skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kvinnan sökte vård i mars och ett ultraljud visade att hon hade en tio centimeter stor cysta på vänster sida. Tio dagar hade hon så ont i magen att hon knappt kunde gå. Ytterligare en cysta i buken upptäcktes.

Hon lades in för observation för misstänkt ovarialtorsion, att äggledaren vrider sig runt sig själv och stryper blodförsörjningen till äggstocken. En läkare bedömde att hon borde opereras inom sex timmar.

Men på grund av ”extremt läge” på sjukhuset blev operationen uppskjuten och hon opererades först flera timmar senare, skriver Sydsvenskan. Då hade vänster äggledare snott sig tre varv och var blå av syrebrist. Äggstocken var så skadad att kirurgerna tvingades ta bort även den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.