Så här kommer nya kvarteret Sofia se ut i Rörsjöstaden. Foto: MKB

MKB bygger nytt kvarter i centrala Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Rörsjöstaden, den äldre centrala delen av Malmö, kommer MKB att bygga nästan 200 bostäder, en förskola, ett café och en restaurang.

MKB vill bevara hyresrätten i den äldre centrala delen av Malmö, en bostadsform som idag är underrepresenterad i området.

– Kvarteret Sofia kommer att sticka ut, både genom sitt unika läge och sin arkitektur med fasader i cortenstål. Den här sortens hus bygger man ytterst sällan, säger Sara MacDonald nyproduktionschef hos MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Området kommer att få fyra bostadshus om vardera sex våningar med 177 bostäder, varav 11 LSS-boenden, en förskola, ett café och en restaurang. Det blir ett brett utbud av lägenheter med tonvikt på ettor, tvåor och fyror.

Vill bredda utbudet

Vid årsskiftet pågick produktion av nya bostäder på flera platser i Malmö.

MKB:s ambition är att bredda utbudet och bygga varierat med olika hyresnivåer. Bland annat började MKB bygga 130 ungdomsbostäder i Västra hamnen i fjol med en månadshyra på 4000 kronor för en etta.

Totalentreprenör för kvarteret blir PEAB som kontrakterats för 327 miljoner kronor.

Byggstarten av kvarteret Sofia är planerad till maj 2016.

Kvarteret Sofia

Kvarteret Sofia ligger granne med Rörsjöparken mellan Kungsgatan och Föreningsgatan.

Längs Kungsgatan löper Malmös mest trafikerade cykelled och en av stadens mest populära promenadvägar. Flera institutioner ligger i närheten, bland annat tre stora gymnasieskolor, Länsstyrelsen, Skattemyndigheten, Polisens passavdelning och en brandstation.

Området kommer att bestå av 177 bostäder varav 11 LSS-boenden i fyra hus med vardera sex våningsplan.

Arkitekten till kvarteret är Tegnestuen Vandkundsten arkitektkontor och PEAB är totalentreprenör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.