Blommor, ljus och skriftliga hälsningar på platsen där den hemlöse mannen mördades. Foto: Oscar Skagerlind

Mordutredning mot 17-åring drar ut på tiden

Publicerad

17-åringen som misstänks för mordet på en hemlös man i Hässleholm har nu suttit häktad i en månad. Ännu har inget åtal väckts.

Samtidigt har 17-åringen, på begäran av sina föräldrar, bytt advokat. De säger sig inte ha förtroende för den tidigare.

Advokat Lars Kruse tog över fallet för några dagar sedan. Det första han tänker titta på är skälen till den långa häktningstiden.

– Det är alltid anmärkningsvärt när en så ung person sitter häktad så länge som en månad utan att åtal väcks. Jag ska nu sätta mig in i skälen för omhäktningen, säger advokat Lars Kruse.

När 17-åringen häktades första gången, den 14 augusti, förnekade han dock brott. Om detta gäller fortfarande vill alltså varken hans försvarare eller åklagaren kommentera.

– Jag varken vill eller får kommentera hur min klient ställer sig till anklagelsen, säger Lars Kruse.

Omhäktning på fredag?

Omhäktningsbeslutet gäller fram till fredag, den 23 september. Senast då måste kammaråklagare Malin Paulsson avgöra om det finns skäl för att begära honom häktad i ytterligare två veckor.

– Det är ju aldrig så att man vill hålla en så ung person häktad så här länge, men det rör sig om ett allvarligt brott säger Malin Paulsson.

Hon har ännu inte bestämt om hon tänker begära 17-åringen omhäktad eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.