Mormor får inte vara med när Roshanaks dotter föds

Uppdaterad
Publicerad

Babylyckan är som bortblåst för 20-åriga Roshanak i Malmö. Om knappt två veckor föder hon sitt första barn, en dotter, men då får hennes egen mamma i Iran inte vara med. Svenska ambassaden i Teheran vägrar den blivande mormodern visum för att hälsa på.

Roshanak Nozouri Rad kom till Sverige från Iran för nio månader sedan för att gifta sig med sin make Nader. Som ny i landet och förstföderska var hon mån om att få ha sin mamma Faranak vid sin sida under förlossningen och den första tiden därefter. Men så blir det alltså inte, efter ambassadens avslag på Faranaks visumansökan.

– Jag förstår det bara inte. Hon har mig, sin dotter, i Sverige och ska få ett barnbarn, hennes första. Och jag behöver henne. Det kan inte vara rätt att hon inte får komma hit, suckar Roshanak. 

Inga kommentarer

Vare sig ambassaden i Iran eller utrikesdepartementet i Stockholm ger några kommentarer i ärendet. SVT Nyheter har tagit del av beslutet, där den springande punkten är ”risken för olaglig invandring”.

Roshanaks mamma är 51 år, hemmafru och försörjs av sin make, men  ambassaden säger sig sakna uppgifter om parets ekonomiska situation och bostadsförhållanden. Därmed finns, heter det, tvivel om hennes avsikt att återvända till Iran efter ett Sverigebesök.

– De misstänker väl att hon har ”ingenting att förlora” på att stanna kvar här. Men faktum är att ambassaden inte ställt några frågor eller krävt någon dokumentation om till exempel hennes tillgångar eller lägenheten som hon äger ihop med sin man. Det är sant att hon saknar formell anställning, men så är det ju för iranska hemmafruar i hennes generation, berättar Roshanaks man Nader Entezarjou, som hjälpt sin svärmor med att fylla i ansökningshandlingarna. 

Inga problem tidigare

Han har, till skillnad från sin unga fru, bott över 30 år i Sverige och under den tiden haft gott om iranska gäster.

– Jag har säkert haft en 30–40 släktingar och vänner på besök. Det har aldrig varit några problem, varken med att få visum eller med deras återresa. Ambassaden kan gärna kolla om de vill, säger Nader.

Han tänker tillsammans med sin svärmor överklaga ambassadens beslut, till förvaltningsrätten.

Lång handläggningstid

Handläggningstiden är dock cirka tre veckor, enligt de besked han fått, och parets dotter föds alltså om knappt två.

– Det är med andra ord tveksamt om vi ens hinner få något utslag, konstaterar Nader.

Roshanak säger att hon har svårt att klä sina känslor i ord.

– Om inte ens min egen mamma får visum, vilka chanser har då andra vänner eller familjemedlemmar att någonsin få komma och hälsa på mig? undrar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.