Cemal Adigüzel, från Trelleborgs islamiska församling, visar runt i lokalerna. Foto: Petra Olsson

Få kom när moské bjöd in grannarna

Uppdaterad
Publicerad

En moské i Trelleborg har väckt starka reaktioner. Flera grannar i området vill stoppa verksamheten eftersom de känner sig otrygga. Nu öppnar moskén dörrarna för att berätta om sin verksamhet.

Cemal Adigüzel från Trelleborgs islamiska församling är en av dem som kämpar för moskéns överlevnad. Därför bjöd han in allmänheten till att besöka moskén under lördagseftermiddagen.

– Vi vill bjuda in grannarna så att de kan se vad det här är för verksamhet, säger Cemal Adigüzel till SVT Nyheter.

Moskén på Böckaregatan i Trelleborg har varit i gång under ett år men hade missat att söka bygglov. När ansökan om det tillfälliga bygglovet skickades in kom det flera reaktioner från de boende.

”Inga skandaler här”

SVT Nyheter har rapporterat om hur stadsbyggnadsnämnden fick högar av invändningar mot det tillfälliga bygglovet. Barn hade erbjudits droger, det hade varit störande fester och en skjutning med vapen före jul.

Cemal Adigüzel menar att oroligheterna i området kan kopplas till en svartklubb som funnits i närheten. Syftet med dagens möte är att berätta för grannarna om moskéns verksamhet.

– Vi vill visa att vi är människor som alla andra. Det finns inga skandaler här. Sedan hoppas vi att det här kommer leda till att vi får vårt bygglov, säger han.

”Vill förväxla”

Det socialdemokratiska kommunalrådet Torbjörn Karlsson och fullmäktiges ordförande Marianne Pettersson (S) var på plats.

– Jag ska vara där för att visa att vi stöttar den här typen av föreningsverksamhet, säger Torbjörn Karlsson.

Har du förståelse för de personer som är oroliga?

– Nej, det har jag egentligen inte. Varför är man rädd för en moské? Jag tror att i vissa fall så väljer man att förväxla moskén med svartklubben.

Få tog chansen

Däremot var det få av de boende i området som tog chansen att gå på visningen. När SVT Nyheter Skåne besökte moskén, var det bara Irene och Leif Jönsson som tagit sig dit.

– Det är tråkigt att det inte kom fler. Själv har inga problem med verksamheten, säger Leif Jönsson.

200 namn för

En lista med runt 200 namnunderskrifter har bifogats till Trelleborgs islamiska församlings skrivelse till samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg.

Personerna som har skrivit under vill att moskén ska vara kvar. I brevet skriver Cemal Adigüzel att han hoppas att moskén ska utgöra en ”stabiliserande faktor i området”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.