Vrakdelar från B17 Foto: Jan Christensen, Havsresan

Bombplanens historia funnen i skånskt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Plan från Storbritannien, USA och Tyskland har identifierats utanför den skånska kusten. Även vapen och ammunition har hittats.

Plan från Storbritannien, USA och Tyskland har identifierats utanför den skånska kusten. Även vapen och ammunition har hittats.

– Havet har hela vår historia. Det är dags att vi inser det, säger Kjell Andersson, en av personerna bakom projektet.

Utanför Skanörs kust dyker man just efter ett kanadensiskt Halifax-bomplan som störtade 1943. Piloten överlevde och sitter hemma i Kanada 93år gammal, och hoppas på att få se delarna komma upp till ytan. Och intresset för planet har spritt sig, Karl Kjarsgaard har ett krigsmuseum, och är  på plats för att finna, den han menar är, ett starkt krigsminne för Kanada.

– Tusentals kanadensiska piloter förlorade livet, när det flög sina Halifaxplan. Vi är mycket intresserad av att ta vara på vår historia. Det betyder mycket för folk där jag kommer ifrån. Dessa piloter ses som hjältar, säger Karl Kjarsgaard

Havsresan som stöds av Lunds universitet, har hittills lyckats lokalisera sex bombplan längs med den skånska kusten, men många fler ligger gömda under ytan menar man. Nu hoppas Kjell Andersson på finansiellt stöd och engagemang från statligt håll för att underlätta bärgningar av de plan som just nu ligger som tidskapslar under ytan och vittnar om en annan tid.  

– Vad hade hänt om inte dessa nationer hjälpt oss i kriget. Det kanske inte hade sett ut som det gör idag. Då menar jag att det är vår skyldighet att hjälpa till och försöka identifiera dessa plan, säger Kjell Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.