(MP) vill ha fler allmänläkare

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet (MP) vill ha fler allmänläkare och en nollvision för självmord. Partiet är öppet för ytterligare en skattehöjning.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS  och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Vi vill från Miljöpartiet sätta fokus på fem områden inom den Skånska vården:

Primärvården. Det ska vara enkelt att nå sin vårdcentral och enkelt att få en tid. Vi vill också stärka möjligheten till fast läkarkontakt

Psykiatri. Barn, ungas och vuxnas psykiatri ska fortsatta utvecklas tillsammans med brukarna. Vi vill ha nollvision för självmord i Skåne. Vården av psykossjuka ska bli mer samlad och fler personliga ombud.

Fokus på barn och ungas hälsa generellt och deras psykiska hälsa i synnerhet. Vi ser en stärkt likvärdig skolhälsovård sedan Region Skåne övertagit ansvaret från kommunerna med ökat psykologstöd.

Äldre. Fler äldrevårdscentraler med fler läkare som har speciell kunskap om äldres hälsa och läkemedelsbiverkningar

Förebyggande. Miljöpartiet vill att vården ska utgå från ett hälsoperspektiv. Vården ska arbeta mer aktivt med att skriva recept på fysisk aktivitet och kultur samt grön rehabilitering vid ohälsa. Vi vill också att Region Skåne tar initiativ till samlat skånskt folkhälsoarbete som lyfter fram lika rätt, jämlikhet, jämställdhet, mångfald. Miljöns betydelse ska särskilt också granskas som partiklar i luft och att barnens miljö ska vara giftfri.

Tillgänglighet: Vi vill sätta fokus på tillgängligheten till vården generellt i synnerhet på förlossningsvård, kvinnosjukvård, cancersjukvård och vårdplatser.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Primärvården måste få fler allmänläkare. Fler specialister ska också finnas – som exempelvis barnläkare och ortopeder. Region Skåne måste också ha en bättre dialog med alla vårdanställda för att vården ska kunna utvecklas.

Inom stora delar inom vården ska antalet specialistsjuksköterskor öka samt att all personals kunskap ska tas till vara.  Vi vill införa vårdlotsar som ska ansvara för att vården hålls ihop, något som är extra väsentligt för äldre och funktionshindrade.

En patient – en journal, vårdens administration är omfattande ska minska.

Fler Skåningar ska kunna använda sin mobil/dator vid kontakt med vården.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Vården är en av de viktigaste delar i samhällets välfärd. Vi gröna har också varit drivande i att höja skatten för 2014 i Skåne, vilket var helt nödvändigt. Vården kommer i framtiden behöva ökade resurser. Frågan om skattenivå är inte helig för oss gröna. Med en regering med grönt inflytande kommer statliga resurserna öka. Vi gröna anser att ett förebyggande hälsoarbete är en hörnsten för att nå en ökad hälsa. Samhället måste sluta jobba i stuprör och utgå medborgarens behov. Region Skåne och kommunerna ska etablera gemensamt finansierade vårdplatser för äldre.

Vi gröna vill också att verksamheter som driver vård ska ha inskrivit i sin bolagsordning att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.