Under 2016 upptäckte Tullverket bland annat 63 kilo cannabis i en bil som var på väg in i Sverige. Tullverket beslagtog narkotikan som uppskattades ha ett värde på mellan 2-5 miljoner kronor. Foto: SVT / arkiv

Nästan all cannabis tas i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av tullens narkotikabeslag består av cannabis – och det allra mesta tas i Malmö. Det visar nya siffror från Tullverket.

Förra året beslagtog Tullverket totalt 655 kilo cannabis. Av det fastnade 446 kilo i tullfiltret i Malmö. Det rapporterar P4 Malmöhus.

Därmed står cannabisen för den allra största delen av beslagen. 1309 av 1852 beslag var cannabis. Trots det menar Tullverket att det är en väldigt liten del av införseln som stoppas.

Polisen har pekat ut just cannabisförsäljningen som en av anledningarna bakom den senaste tidens skjutningar och mord. Men tullen har begränsade resurser och dessutom har straffen för kurirer gått ner kraftigt efter en dom i Högsta domstolen 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.