Foto: Henrik Montgomery / TT

Newcastlesjuka konstaterad på gård i Vellinge kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den allvarliga och smittsamma fågelsjukdomen Newcastlesjuka har konstaterats på en gård med 26.000 värphöns i Vellinge kommun. Det visar ett provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Efter att Jordbruksverket inför tillträdesförbund och särskilda restriktioner på den smittade gården får inga djur eller djurprodukter lämna den.

På gården finns cirka 26.00 värphöns och alla djur kommer att avlivas för att förhindra smittspridning. Det beslutade skyddsområdet är på tre kilometers radie från gården och Jordbruksverkets övervakningsområde är på tio kilometers radie.

I skyddsområdet ska alla fjäderfä och andra fåglar i fångenskap hålla inomhus. Det är också förbjudet för obehöriga att gå in i djurstallar med fjäderfä och andra fåglar. Förbud gäller även för transporter av burfåglar, kläckägg och fågelprodukter i ormådet, samt för fjäderfäutställningar.

Jordbruksverket har inlett en smittskyddsutredning för att undersöka varifrån smittan kan ha kommit och om det finns risk för att den spridits vidare.

Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar djurägare som misstänker Newcastlesjuka att kontakta veterinär. Fågelsjukdomen är anmälningspliktig och infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar, men smittan kan också spridas via redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar.

För människor är sjukdomen ofarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.