Nio personer räddades iland när ett segelfartyg gick på grund. Foto: TT

Nio räddade efter grundstötning

Uppdaterad
Publicerad

Ett nästan 19 meter långt polskt segelfartyg, SY Zawja IV, gick på grund vid Falsterborev söder om Falsterbo och besättningen larmade att det tog in vatten.

Svenska sjöräddare fick skickas ut, och till slut kunde de nio personerna ombord räddas iland i en av Sjöräddningssällskapets båtar utan några personskador, uppger Sjöräddningscentralen.

– De är ilandtagna och allt är under kontroll. Båten är kvar ute på revet, säger Marit Visser, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till SVT Nyheter Skåne.

Men det tvåmastade fartyget, som har ett djupgående på ungefär 2,5 meter, står fast på grundet på cirka 1,3 meters djup.

Under tisdagen ska Kustbevakningen tömma det på diesel. Sedan blir det upp till ägaren att ordna så att det dras loss från grunden och eventuellt bärgas från platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.