Norrsken vid Råbelövssjön, utanför Kristianstad. Foto: Björn Billsten

Norrsken i Skåne fångades på bild

Publicerad

Det är inte ofta det händer, men på tisdagskvällen var det norrsken över norra Skåne. Men norrskenet syntes även i stora delar av landet.

Fenomenet norrsken uppstår när partiklar från solen krockar med jordens atmosfär. Norrsken är betydligt vanligare i norra Sverige, i Skåne sker det endast någon gång per år.

– Det höll på under hela natten, men var allra starkast mellan nio på kvällen och midnatt. Det är ganska ovanligt att det kommer så långt ner som ända hit, säger Urban Eriksson, lektor i fysik med inriktning mot fysikdidaktik på högskolan i Kristianstad.

Var ska man befinna sig för att se norrsken?

– Det ska vara riktigt mörkt, du ska titta mot norr och gärna vara ute på ett stort fält. Det är svårt när det är gatubelysning för norrskenet i sig är inte så starkt. Har du mycket belysning runtomkring är det inte möjligt att se det, säger Urban Eriksson.

Han missade norrskenet eftersom det blev molnigt. Men en av dem som lyckades fånga det på bild var Björn Billsten. Han befann sig vid Råbelövssjön, utanför Kristianstad.

– Det gäller att passa på när det sker. Jag har sett norrsken i Skåne tre gånger och i går var den bra. Drömmen är att åka till Abisko, när ljuset ändras, säger Björn Billsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.