Efter mörkrets inbrott kunde den havererade båten bärgas vid 17-tiden på torsdagskvällen. Foto: Kustbevakningen

Svårbärgat fartyg upp ur vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Det nitton meter långa segelfartyget SY Zawja IV från Polen kom aldrig fram till sin destination Gdynia. Det kapsejsade utanför Måkläppen för snart två veckor sedan. Under torsdagskvällen kunde båten äntligen bärgas.

Det gick inte att bogsera det kapsejsade segelfartyget som gick på grund utanför naturreservatet Måkläppen i Falsterbo i början av december. Både kustbevakning och bärgningsbolag konstaterade att det grundstötta polskregistrerade segelfartyget inte gick att flytta på grund av stora hål i skrovet.

Istället bärgades nu fartyget med hjälp av ett holländskt specialistföretag som lyfte det strandade fartyget upp på en specialpråm.

Foto: Bernard Mikulic/SVT

Under torsdagseftermiddagen hade man lyckats få båten på någorlunda rätt köl. Först efter mörkrets inbrott kunde bärgningen påbörjas.

– Den här båten är både tung och står hårt på grund. Det svåra är att hitta en teknik som kan dra båten närmre så att vi kan få under lyftslingen. Det kräver specialutbildad personal och vi har även dykare i vattnet, säger Erik Torstensson på Kustbevakningen.

Foto: Bernard Mikulic/SVT

Kustbevakningen var på plats ifall det skulle läcka ut olja i samband med bärgningen, eftersom den äger rum i ett känsligt naturskyddsområde med bland annat sälar.

– Vi har ännu inte sett till några sälar. Alla säger att de är nyfikna och att de nog kommer fram och tittar så småningom, säger Hans Larsson.

Nio personer räddades från segelfartyget som gick på grund söder om Falsterbo den 5 december.

En säl tittade fram för att kolla vad som stod på i hens hemmavatten på torsdagseftermiddagen. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.