Nu kommer brännmaneterna – så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Sol och salta bad som lockar. Men det är inte bara vi människor som gillar sensommarvärmen. Det gör brännmaneterna också.

Det är nu i slutet av sommaren som de dyker upp. Vackra tycker en del, men också obehagliga och lite lömska. Det är inte alltid man ser dem.

– De kommer alltid så här års och speciellt när det är frånlandsvind, säger Sören Petersen som är dykare och undervattensfotograf.

Farliga trådar

Han har filmat brännmaneter utanför Amagers kust. Graciöst rör de sig i vattnet, med långa trådar som slöjor runt sig. Och det är trådarna man ska akta sig för – för det är de som bränns.

– Trådarna kan bli flera meter långa och är svåra att se, säger Sören Pedersen.

– Om man snorklar kan man bränna sig rejält om man simmar in bland dem. När man dyker i våtdräkt är man mer skyddad, men då kan man råka ut för att de långa trådarna lindar sig runt regulatorn och bränner en runt munnen.

Kan svida

Brännmaneterna vi har på våra breddgrader är inte farliga, även om de kan brännas ganska rejält.

– Det är bara om man är allergisk som man kan tvingas uppsöka läkare, säger Michael Palmgren som är chef för Marint kunskapscentrum i Malmö.

– Annars så går svedan över efter kanske ett par timmar.

Använd ättika

Om man blir bränd så är det viktigaste rådet att inte skölja med sötvatten. Det gör svedan värre.

– Skölj med saltvatten och smörj kanske med aloe vera när du kommer hem, säger Sören Petersen.

– Det bästa är att ta lite vinäger eller ättika. Det neutraliserar, säger Michael Palmgren.

– Förr sa man att man skulle kissa på brännskadan, men jag vet inte om det funkar så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.