Foto: Mergim Sulejmani

Nu samlas byn för att stötta flyktingarna

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Arkelstorp skulle få ett boende för flyktingbarn möttes av protester. Men i dag är många bybor djupt engagerade i arbetet att få dem att känna sig välkomna.

– Vi gör det helt ideellt för att vi tycker det är så stimulerande, säger Nils Truedsson pensionerad skolledare som tillsammans med sin fru undervisar pojkarna i svenska en dag i veckan.

Den stora flyktingvågen i höstas satte mångas solidaritet på prov. I januari besökte SVT ett ganska stormigt möte i byn Arkelstorp norr om Kristianstad, då kommunen informerade om ett nytt boende för flyktingpojkar. Beskedet möttes av både ris och ros från invånarna.

#flykt

– Direkt efter mötet var jag ganska deppig för jag tänkte, ”är det verkligen såhär i vår bygd”. Och då förstod jag att det gällde att locka fram alla dem som kom in på slutet av mötet och talade om att det var trevligt om de här pojkarna kom. Det säger Solvig Oredsson från Hembygdsföreningen som tagit initiativ till tisdagscaféer, en mötesplats för flyktingpojkarna och andra bybor.

13 killar har kommit till byn

Nu fyra månader efter informationsmötet har 13 pojkar kommit till byn. Dagen vi besöker tisdagscaféet har bygdens eldsjälar samlat in cyklar som killarna ska få men först ska de fixas i scoutgården. Och några av pojkarna kan redan ett par meningar svenska.

– Jag lagar en cykel, säger Rahmat.

Var har du cyklat tidigare, frågar jag en annan kille som försöker sätta in en ny slang.

– I Afghanistan, säger Mohammad.

– Nu är det bromsbeläggen fram som behöver bytas men han har full koll på läget, han behövde bara lite verktyg så är det igång, säger Henrik Alpadi, som är en av många här som hjälper till.

Förstår ni varandra?

–Ja det gör vi men man får arbeta lite med händerna och en del av killarna har ju kommit lite längre med svenskan än andra. Men gör man saker tilsammans så är det enklare, säger han.

Ideella krafter har många aktiviteter på gång

En rad aktiviteter har satts igång, till exempel fotboll och scouting. Ett pensionerat lärarpar anordnar språkträning en gång i veckan.

– Vi har ju också kommit i så god kontakt med de här killarna, så vi är väldigt angelägna om att det ska gå bra för dem, säger Nils Truedsson, pensionerad skolledare.

– Vi tycker det är viktigt med integrering och det kan man inte göra genom SFI, utan det handlar om att mötas i praktiska aktiviteter, säger Ulrika Tollgren, som är scoutledare i Arkerstorp.

Vad tycker du om Arkelstorp?

–Jag tycker yes. För att luften är frisk och folk är snälla, säger Mahmood Mojavi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet