Många har sett delfinen tumla omkring i Öresund. Några lyckades fånga den på film. Foto: Läsarbild

Läsarna tyckte till: det här borde delfinen heta

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ville vara med och döpa Öresundsdelfinen. Fem namnförslag gick vidare. Enligt SVT:s tittare borde namnet vara: Sundis.

Det var den 4 augusti som personal från Øresundsakvariet oväntat fick sällskap av en delfin norr om Ven. Några djurskötare kunde inte hålla sig, utan snorklade med delfinen under vattnet.

– Det var helt fantastiskt! Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva en sådana nyfiken, vanlig delfin i Öresund, sa Jens P. Jeppesen, marinbiolog vid Øresundsakvariet i ett pressmeddelande.

Populära namnförslag

Men vad borde däggdjuret kallas? Hundratals deltog i en omröstning på SVT Nyheter Skånes sajt. De fem namnen som gick vidare i omröstningen var:

– Delphi

– Hoppis

– Sundis

– Dolph

– Flippårr

Under tisdagen avgjordes den dramatiska delfintävlingen.  Över 1.300 röster kom in. Enligt 32 procent av de röstande borde Öresundsdelfinen kallas för Sundis.

Enligt Øresundsakvariet, som är en del av Köpenhamns Universitets muséer, är Sundis en kortnosdelfin. Den brukar bli mellan 2 och 2,5 meter lång och väger oftast mellan 70 och 135 kilo.  Delfiner brukar uppehålla sig i både tropiska- och subtropiska regioner och varmt tempererade hav. De följer ofta Gulfströmmen i norr och vissa år förekommer de vid den norska kusten, i Nordsjön och även i Kattegatt och Bälthaven – som i detta fallet.

Svårbestämt kön

Delfinen har observerat flera gånger i Öresund de senaste veckorna och har också filmats.  SVT Nyheter Skåne visade filmerna för delfinforskaren Mats Amundin vid Kolmårdens djurpark, i hopp om att han skulle kunna könsbestämma delfinen. Detta lyckades dock inte.

– Måste se nedre delen av buken och genitalieområdet på lite närmare håll, annars är det hopplöst, säger Mats Amundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.