Vattnet steg rejält under kvällen i Ystad småbåtshamn Foto: Erika Jeppsson

Larm om översvämningar när vattnet steg

Uppdaterad
Publicerad

Under sen eftermiddag på onsdagen har det kommit in larm från bland annat Höllviken om vatten som strömmat in i hus. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden. Och än värre väntas det bli i Danmark.

 I Trelleborg är väg 9 i centrala Trelleborg översvämmad och kommunens säkerhetschef Malin Ekblad har bett Trafikverket att spärra av vägen.

Småbåtshamnarna i Trelleborg, Smygehus och Gislöv ligger under vatten.

– Man kan inte se var vägen går till hamnarna, så vi har spärrat av mot hamnarna, säger Malin Ekblad.

Även i Malmö letar sig vattnet högre upp än normalt. Foto: Linda Fridh

Hon berättar att det både finns personal från räddningstjänst och från gatuavdelningarna i Trelleborg och Vellinge ute för att kontrollera vattenståndet.

– Vellinge kommun kommer inom kort att öppna sin växel för kommunivånare som får problem , säger ställföreträdande kommundirektör Åke Grönvall.

Även i Falsterbokanalen är vattenståndet högt.  I Skanör har det satts upp översvämningsskydd som dock har fått skador på grund av vattentrycket på Bredeväg och på Vellinges hemsida skriver man att flera fastigheter med hus mot sjösidan i Skanör översvämmats. Hamngatan är avstängd.

Larm om vatten i hus

Under kvällen väntas vattnet stiga upp till 130 centimeter över medelvattenståndet. Extra besvärligt i Sverige väntas det bli längs Skånes kuster. De som har källare längs med kusten bör ha extra koll en trappa ner och har man en båt förtöjd kan det vara läge att se över den.

– Värst kommer det att bli söder om Öresundsbron och kring Falsterbonäset, där kommer det att vara störst tryck på vattnet, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Från Ljunghusen kom strax efter klockan 16 rapporter om vatten som börjat strömma in i hus. Även från Bunkeflo kommer larm om översvämning.

Från Trelleborg rapporteras om vatten som börjat spruta upp ur dagvattenbrunnar.

Småbåtshamnen i Gislövs läge är översvämmad. Vattnet når över kajkanten. Foto: Lillemor Birgersson

Höjd beredskap i Danmark

Även i Danmark väntas stigande vattenstånd skapa problem under kvällen, så pass stora att polisen tidigare under dagen gick ut med ett beredskapsmeddelande.

Varningen gäller det kraftigt förhöjda vattenstånd som väntas bland annat i södra delarna av Lilla Bält, Sydfynska Öhav och västra Stora Bält. Även kusterna runt Bornholm omfattas, det skriver danska TV2.

Allmänheten uppmanas till försiktighet

Det som befaras är stora översvämningar, som man varnar kan innebära livsfara för människor som rör sig i de drabbade områdena. Dessutom väntas risk för stora skador på byggnader.

Om prognosen stämmer kommer vattnet börja stiga rejält runt klockan 19. Allmänheten uppmanas undvika resor i de områden som riskerar översvämning.

Det flaggas även för problem med strömförsörjning, och att evakuering av människor kan bli aktuell på vissa håll.

I Trelleborg är bryggorna illa ute i det höga vattenståndet. Foto: Lillemor Birgersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.