Forskare hoppas att den nya ”snubblometern” snart ska kunna användas på boenden för äldre. Foto: Petra Olsson

Snubblometer förebygger fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag dör fyra personer i Sverige i sviterna av en fallolycka. Nu testar forskare i Lund en ”snubblometer” som kan bli en pusselbit i arbetet med att förebygga fallolyckor bland äldre.

Fallolyckor beräknas kosta samhället runt 25 miljarder kronor per år. Och det är särskilt äldre personer som är i riskzonen att falla.

Ett Lundaföretag har tagit fram en så kallad snubblometer som forskare har börjat använda för att mäta svajigheten hos äldre.

På vilket sätt kan den här datan vara användbar på ett äldreboende?

– Man kan ha övervakning på ett boende och då kan man snabbt se om någon blir sämre och kanske sätta in åtgärder efter det, säger Eva Ekvall Hansson, docent i fysioterapi vid Lunds universitet.

Testas på pensionärer

Företaget Infonomy har utvecklat snubblometern som fästs på benet. Mätaren är kopplad till en mobiltelefonapplikation som mäter balansen.

Hur kul är det att gå runt med en synlig mätare på sitt ben?

– Den slutliga produkten kommer inte att synas, utan den kanske blir i samma storlek som en enkrona. Så det är inget som man behöver skämmas över, säger Jonas Källmén från Infonomy.

I en kommande studie ska snubblometern testas på 100 friska motionärer över 65 år.

– Och så ska vi följa dem under ett år och se vem som ramlar eller inte. Och så vill vi jämföra datan från snubblometern och se om den kan förutsäga vem som ramlar eller inte. Den största riskfaktorn för att ramla är att man redan har ramlat en gång. Därför vill vi hitta de här personerna för att kunna sätta in rätt åtgärder, säger Eva Ekvall Hansson.

”Behövs en nolltolerans”

Förhoppningen är att mätaren kan bli en pusselbit i arbetet med att förebygga fallolyckor inom sjuk- och äldrevården. Och där ligger Sverige efter.

– Vi har ingen myndighet som ansvarar för att förebygga fall, om man jämför med trafikolyckor där vi har en nolltolerans. Det finns ju inga enkla lösningar på svåra problem, men snubblometern kan vara en bit. På äldreboenden kan man till exempel lägga in golv som gör att när man väl ramlat i alla fall inte bryter sig. Att man ser över läkemedel är en annan pusselbit, säger Eva Ekvall Hansson.

Fallolyckor

74.000 personer hamnar på sjukhus varje år som en följd av fallolyckor.

Samhällskostnaden för fallolyckor beräknas till 25 miljarder kronor per år.

Kvinnor faller oftare än män.

Socialstyrelsen har som uppdrag att fram till 2018 hitta fler sätt att förhindra fallolyckor.

Källa: Eva Ekvall Hansson, Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.