Albert Salehi, en av tre lundaforskare, som driver arbetet Foto: Agnes Henriksson

Ny medicin ska bromsa diabetes

Uppdaterad
Publicerad

300 000 personer i Sverige kommer att få typ 2-diabetes de närmaste åren. Sjukdomen drabbar allt yngre människor, men nu har ett forskargrupp vid Lunds universitet hittat ett sätt att bromsa dess framfart.

Om bara två år kan en medicin finnas, som förebygger diabetes hos personer i riskzonen. Det är under de fem till sju år innan en person utvecklar full diabetes, som forskarna hoppas att deras upptäckt ska göra nytta.

För då kan den substans man har hittat bromsa utvecklingen av sjukdomen. Kring substansen, som forskargruppen hittat tillsammans med kollegor i Israel, råder det visst hemlighetsmakeri, fram tills dess att patentet är klart.

– Först då kan vi säga vad den heter, säger Albert Salehi, docent i farmakologi och en av tre forskare vid Lunds universitet som driver arbetet, och ler.

Hasse Andersson stödjer

Hittills visar alla labbtester, som gjorts på donerade organ och djur, på goda resultat och forskarna hoppas att en medicin ska finnas tillgänglig om två år.

Redan nu samarbetar man med läkemedelsutvecklare på Medicon Village i Lund. Men för att finansiera det fortsatta arbetet – till exempel behöver man veta mer om vilka biverkningar som kan uppstå – så har en stiftelse bildats med ett känt ansikte utåt, för att väcka intresse. Det handlar om Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, artist och kommande programledare för Melodifestivalen.

Foto: TT

– Även om jag är Hasse Andersson som sjunger så är jag också en vanlig människa som drabbats av diabetes. Om man kan förhindra att barn i framtiden drabbas av diabetes så är det ju en jättevinst, säger artisten, som kommer att fungera som ambassadör för forskningsstiftelsen.

Kan hjälpa 200 miljoner

Typ 2-diabetes har länge kallats för åldersdiabetes – numera händer det att man hittar tecken på sjukdomen hos 20-åringar. Den för inte sällan med sig hjärt-och kärlsjukdomar, njurproblem och blindhet. Dessutom ökar risken för Alzheimers hos personer med typ 2-diabetes.

Lundaforskarna tror att deras upptäckt inom en snar framtid kan göra stor skillnad för de 200 miljoner människor i världen, och 300 000 i Sverige, som annars kommer att utveckla full typ 2-diabetes.

– Diabetesbehandling och behandling relaterad till diabetes kostar runt 600 miljarder dollar per år världen över, och den siffran ökar. Vi vill gärna vara med och stoppa den utvecklingen, säger Albert Salehi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.