Skådespelaren André Nilsson var 14 år när hans två bästa kompisar plötsligt började misshandla honom fysiskt och psykiskt. Foto: Johan Dernelius

Pjäs om stenhårda skolhierarkier

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som avgör att vissa blir offer och andra förövare i högstadieårens kamp om status och acceptans? Den frågan ställer Malmö stadsteater i en pjäs som spelas på skolor i staden under våren.

Skådespelaren André Nilsson var 14 år när hans två bästa kompisar, från en dag till en annan, började misshandla honom fysiskt och psykiskt.

Våldet trappades upp med spottloskor, cigaretter som brändes på hud, slag och psykisk kontroll – men de tre fortsatte att umgås. Monologen ”Dig kan man göra vad man vill med” tar upp frågan om hur det kunde bli så, och varför vuxenvärlden ingenting gjorde.

Tagna elever

Samtidigt med idén att skriva och sätta upp en pjäs kom tanken att spela den på skolor.

– Det jag minns från de där åren är att jag upplevde världen som väldigt liten och att jag knappt kunde föreställa mig att det fanns någonting utanför min verklighet. Jag vill förmedla till de som är i den här åldern att det finns något annat och man är inte fast i den roll man har på högstadiet hela livet, säger André Nilsson.

Pjäsen kommer att spelas på Studion, Malmö stadsteaters scen för unga, och för högstadieklasser runtom i Malmö under april och maj. Sorgenfriskolans klass 9B var provpublik ett par dagar före premiären, och flera elever var tagna efter föreställningen.

– Jag blev chockad. Jag visste att det förekom men inte så grovt, med cigaretter och så, säger Monira Hawash.

– Samma sak hade kunnat hända i ett tjejgäng. Utifrån ser det ut som om man är populär men egentligen kanske man blir mobbad av sin populära kompis. Som vi ungdomar säger: man är någons hund, säger Rozelina Ramadani.

Budskap till vuxna

En dramapedagog är med i skolorna och håller i ett samtal med klassen efter föreställningen. Många vill prata om hämnd, men igenkänningen är också stor.

– När vänner retas med en så får man känslor, fast man visar inte det, säger Yosef Elmas i 9B.

Pjäsen riktar sig dels till elever, men också till lärare, föräldrar, fritidsledare och andra vuxna i unga människors närhet.

– Min analys är att det var för att ingen vuxen gjorde någonting som det här kunde fortsätta. Därför är det ett av de viktigaste budskapen i föreställningen: att vuxna har ett ansvar att se och agera, säger André Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.