Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har kommit en bra bit på vägen men vi är inte hemma än”. Hör röster om EU:s undersökning från pridetåget i Lund. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ny rapport: Färre hbtqi-personer känner sig diskriminerade

Uppdaterad
Publicerad

Hbtqi-personer i Sverige upplever att de är mindre utsatta för diskriminering än tidigare. Det visar en ny stor undersökning från EU. Men samtidigt svarar var femte tillfrågad i Sverige att de blivit diskriminerade under det senaste året.

I klippet ovanhör du tankar om undersökningen från Pride i Lund som arrangerades under lördagen.

– Det är glädjande att det minskar samtidigt innebär det att väldigt många hbtqi-personer fortfarande blir begränsade i sin vardag. Jag tolkar siffrorna som att det går åt rätt håll men att vi måste fortsätta att jobba för alla människors lika värde, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala till SVT Nyheter Skåne.

Lägsta siffrorna i EU

Det är EU:s byrå för grundläggande rättigheter som gjort undersökningen. Över 100 000 personer som identifierar sig som hbtqi har tillfrågats, varav 2500 i Sverige. Sverige är det land där lägst andel uppger att de diskriminerats. Här var den siffran 21 procent 2023 jämfört med 32 procent 2019.

– De grundläggande värderingarna har förändrats på ett positivt sätt och fler vågar komma ut. Samtidigt har vi just nu ett polariserat samhällsklimat och både prideflaggor och prideparader ifrågasätts på ett sätt som det inte gjorde för några år sedan. Det finns krafter som jobbar emot oss och vi måste fortsätta att jobba med de här frågorn, säger Peter Sidlund Ponkala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lundabor, politiska partier, föreningar och kyrkliga organisationer tåget genom Lund under lördagen. Se bilderna här. Foto: Johan Dernelius/SVT

Fakta om undersökningen

Enligt undersökningen minskar diskrimineringen i de flesta EU-länder. Sverige (21 procent), Finland, Danmark, Slovenien och Estland är de länder där lägst andel svarat att du utsatts. Högst var siffran i Bulgarien (43 procent), Cypern och Litauen.

Däremot ökade andelen som uppgav att de utsatts för våld och övergrepp i i många länder. I Sverige minskade även den siffran (7 procent jämfört med 14 i hela EU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.