Foto: Uniti

Ny skånsk hightech-bil utvecklas i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt nytt skånsk bilmärke kan snart bli verklighet. Det är ett litet gäng entusiaster i Lund som vill utmana de stora bilföretagen och göra en elektrisk stadsbil för korta resor.

Uniti heter företaget som försöker skapa framtidens bil. Albin Wilson är strategisk ingenjör på företaget:

– Om man tittar på en motorväg eller landsväg idag i Sverige- de som åker till jobbet, är en person i en bil som har fem säten som väger två ton, som har en maskin som var utvecklad i början av 1900-talet, Och det är det vi vill ändra. Vi vill ha ett mindre format och någonting som passar för den tid vi lever idag.

En elbil för stan

Teamet i Lund består av cirka 30 personer från hela världen. Företaget har precis fått in 12 miljoner kronor av investerare från hela världen. Målet är att bygga en elbil för stan.

– Tanken är är att vi ska integrera teknologier som är relevanta nu för 2016 och inte leva kvar i en industri som inte förändrats på 50 år, säger Albin Wilson.

Kan bli helt handstyrd

En del av konceptet är att bilarna inte ska ha några pedaler. I stället ska föraren använda händerna för att accelerera, bromsa eller svänga.

– Vi ska ge det en chans. Det är något världen behöver. Vi ser vägen till framgång. Vi vet inte om vi kommer dit men vi känner oss ganska självsäkra baserat på den information som vi har tillgänglig. Vi ska ge det en chans, säger grundaren Lewis Horne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.