Foto: Edina Hrustic

Nya protester från barnmorskorna

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna i Malmö fortsätter protestera mot situationen på förlossningen och håller i en manifestation utanför regionhuset idag. Men i eftermiddag kan regionen och Vårdförbundet i Skåne komma fram till ett nytt lokalt avtal gällande arbetstiden för nattbarnmorskorna.

Totalt har fjorton nattbarnmorskor sagt upp sig från förlossningen i Malmö, de slutar i början av januari. Under hösten sade även 37 barnsjuksköterskor upp sig i Helsingborg. För att lösa den akuta situationen har Region Skåne nyligen lagt fram ett nytt förslag om arbetstidsförkortning för bland annat nattbarnmorskorna. Vid klockan 15.00 idag startar förhandlingarna med Vårdförbundet Skåne.

– Vi har lagt till ett förslag om arbetstidsförkortning för alla sjuksköterskor som jobbar ständig natt. Det handlar om en veckoarbetstid på 32 timmar, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Regiondirektören Alf Jönsson hälsar på barnmorskorna. Foto: Edina Hrustic/SVT

Nytt bud

Tidigare i december kom SKL och Vårdförbundet fram till ett centralt avtal om arbetstidsförkortning för de som jobbar ständig natt, men också för de som har rullande scheman med både dag och natt. Med det avtalet får de som jobbar natt fem gånger i månaden sänkt veckoarbetstid till 34 timmar och 20 minuter. Barnmorskorna i Malmö var dock inte nöjda med det avtalet, och krävde ännu kortare veckoarbetstid. Under manifestationen idag vill de få politikerna att förstå att patientsäkerheten äventyras när barnmorskorna lämnar förlossningen.

Regionen har nu alltså lagt fram ett nytt bud, och om det går igenom berörs 10 000 anställda inom regionen.

– Det här avtalet som är föreslaget gäller arbetstidsfrågor för samtliga inom Region Skåne. Förhandlingarna handlar inte enbart om barnmorskorna. Det är inte säkert att det blir färdigförhandlat idag, säger Mats Runsten, ordförande på Vårdförbundet Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.