Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 23 december 2023 träder en ny lag i kraft som innebär att lätta elfordon och vissa elsparkcyklar måste vara trafikförsäkrade. Hör polisen i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Nya regler: Nu måste din elsparkcykel vara försäkrad

Publicerad

Äger du en elsparkcykel? Då kommer du behöva trafikförsäkra den. Från och med 23 december måste många elsparkcyklar och andra lätta elfordon vara försäkrade när de används i trafiken.

Från och med 23 december 2023 börjar en ny regel att gälla. Det är en förändring i trafikskadelagen som gör att de flesta elsparkcyklar nu måste försäkras.

Det är du som äger fordonet som ska teckna försäkringen. Dessutom måste försäkringsbeviset alltid finnas med när du befinner dig i trafiken med fordonet.

Kan leda till böter

Lagen gäller ”eldrivna fordon utan tramp- eller vevanordning” som går snabbare än 20 kilometer i timmen. Men det kan även gälla fordon som går snabbare än 14 kilometer i timmen, så länge fordonet väger mer än 25 kilo. Alltså kan det röra sig om elsparkcyklar, elscootrar men också så kallade fatbikes.

Om föraren inte kan uppvisa ett trafikförsäkringsbevis vid poliskontroll upprättas en anmälan om brott mot trafikskadelagen. Det kan i sin tur leda till böter.

– En exakt nivå på bötesbelopp kan jag inte svara på idag. Men om man jämför med moped klass två ligger det på 500 kronor, säger Filip Annas, presstalesperson på polisregion Syd.

Filip Annas, presstalesperson på polisregion Syd. Foto: Johan Dernelius/SVT

Det här är en trafikförsäkring

En trafikförsäkring är en typ av försäkring som ägare till motorfordon måste ha. Vid en olycka ger försäkringen ersättning om förare, passagerare eller andra inblandade personer skadas.

Utöver det står den även för skador på andras egendom. Däremot täcker försäkringen inte skador på ditt eget fordon.

Källa: Trafikförsäkringsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.