Skissernas Museums entrébyggnad med den nya fasaden i corténstål. Foto: Peo Olsson

Skissernas öppnar i ny skrud

Uppdaterad
Publicerad

Kungaparet får trängas med den amerikanska street art-konstnären Swoon när Skissernas museum i Lund på lördag återinvigs efter en större ansiktslyftning.

Museet presenterar sig som världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst och har genomgått en stor om- och tillbyggnad. På torsdagen visades slutresultatet upp för pressen.

De sex sammanlänkade byggnaderna har bland annat fått en ny entré i rostande stål som vetter ut mot museets skulpturpark. Dessutom öppnar en museibutik med vidhängande restaurang. Den tidigare innergården har byggts om till ett stort öppet rum, Birgit Rausings sal.

Ett mål för förnyelsen har varit att göra de utställda verken mer tillgängliga och begripliga.

Hela samlingen, totalt 36 000 verk, har digitaliserats och finns tillgängliga för Lunds universitets personal och studenter. Tanken är att de på sikt även ska vara tillgängliga för allmänheten genom museets hemsida.

Amerikansk gatukonstnär gör väggkonst

I samband med invigningen på lördag öppnar fyra tillfälliga utställningar med samtida konstnärer och arkitekter: Swoon, Charlotte von Poehl, Andreas Eriksson och Elding Oscarson.

– De fyra utställningarna ansluter på olika sätt till museets kärna: kreativa processer och våra offentliga rum, säger Patrick Amsellem.

Swoon på Skissernas. Foto: Hans Larsson/SVT

Den amerikanska konstnären Swoon, vars egentliga namn är Caledonia Curry, började som gatukonstnär i industrikvarteren i Brooklyn och på Manhattan på 1990-talet.

För Skissernas har Swoon nu gjort ett stort platsspecifikt väggverk som bygger på möten med flyktingar i Malmö 2016. Mötena med en ung syrisk kvinna och en ensamkommande ung man från Afghanistan ligger till grund för utställningen och båda är avbildade i verket, Haven.

Från klotter till färdiga verk

Skissernas Museum har världens största samling skisser och förarbeten till offentlig konst. Samlingen består av både svenska och internationella konstnärer från det tidiga 1900-talet och fram till vår tid. Dessa kan bestå av allt från en snabbt nedklottrad blyertsskiss eller centimetersmå skisser i kopparnät till fem meter höga gipsskulpturer och i vissa fall även färdiga verk.

I samband med nylanseringen har de permanenta utställningarna hängts om för att lyfta fram samlingarna.

– Förnyelsearbetet handlar om att öka tillgängligheten. En viktig del i detta omfattande arbete har varit digitaliseringen av den unika samlingens mer än 30 000 olika föremål, säger Patrick Amsellem.

Skissernas museum grundades 1934 och är en del av Lunds Universitet. Förnyelsearbetet har realiserats genom bidrag från sponsorer och donatorer.

Under invigningshelgen har muséet fri entré.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.