Foto: SVT

Nytt avtal klart – men Malmöbarnmorskor inte nöjda

Uppdaterad
Publicerad

36 arbetstimmar i veckan blir 32 timmar i det nya avtalet för nattpersonal som Region Skåne och Vårdförbundet kom överens om i förhandlingar på måndagseftermiddagen. Men barnmorskorna i Malmö är inte nöjda.

– Det är många frågor som kvarstår. De är överens, men jag är inte alls säker på att vi kan vara nöjda. Jag tror inte att man kommer att få tillbaka några nattbarnmorskor på det här, säger Camilla Mellander, barnmorska i Malmö.

Arbetstiden sänks alltså med fyra timmar i veckan för nattarbetande barnmorskor.

Parterna har också kommit överens om ett nytt flextidsavtal, ett samverkansavtal samt att arbeta fram ett regionalt kollektivavtal för sjuksköterskor under specialistutbildning.

Förhandlingarna inleddes vid 15-tiden och var klara två timmar senare. Dessförinnan hade en grupp barnmorskor från Malmö manifesterat sitt missnöje med arbetstid och tid för återhämtning utanför regionhuset.

– Vi var väldigt eniga i att försöka finna en lösning. Jag är väldigt stolt över att vi tillsammans med Vårdförbundet kommit fram till det här idag, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Tror du att ni kommer att få tillbaka några nattbarnmorskor i och med det nya avtalet?

– Det kan jag inte bedöma idag, säger Alf Jönsson.

Enligt barnmorskan Camilla Mellander innebär arbetstidsförkortningen fortfarande för lite tid för återhämtning för de barnmorskor på hennes arbetsplats som jobbar natt, och alltför dåliga villkor för barnmorskorna i Malmö, jämfört med på andra håll i Skåne.

– Jag är inte hoppfull. Men vi ger inte upp den här kampen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.