Oerfarna vikarier tar hand om flyktingbarnen

Publicerad

Trycket på Malmö kommun är hårt att hitta personal till alla nyöppnade boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Konsekvensen har blivit att man fått sänka kraven på de man nyanställer.

– I det akuta skedet har kravet varit att man har en erfarenhet och bakgrund av att jobba med barn eller med andra människovårdande yrken. Gärna en högskoleutbildning, säger Kristina Aurell som är HR chef på Sociala resursförvaltningen i Malmö.

Rekordmånga vill arbeta med de ensamkommande flyktingbarnen. När Malmö kommun sökte personal till nya boenden hörde 600 personer av sig. På bara några dagar timanställdes 70 och idag är det 120 personer.

Normalt krävs att man är utbildad socionom eller behandlingsassistent – nu har man delvis tvingats bemanna med studerande eller med personer som arbetat på frivillig väg med barn.

Akademikerförbundet är oroade över att man sänkt kraven på de nyanställda.

– Det har varit vikarier från vård- och omsorg som åtminstone har någon sorts vana men det har också varit de som inte har någon vana alls eller vad jag anser som relevant erfarenhet. Då faller ansvaret tungt på den ordinarie personalen att både hålla koll på boendet och på en kollega som kanske inte vet alls hur de ska agera i de situationer som uppstår, säger Hanna Ljungberg som är huvudskyddsombud för Akademikerförbundet .

Men enligt personalchefen går man nu in i en ny fas med tremånadersanställningar och då ska man återgå till de högre anställningskraven.

– Om det är så att man konstaterar att de inte har den erfarenhet och kompetens som krävs så kommer de inte att bokas in på fler pass men de som fungerar bra får fortsätta. Samtidigt återgår vi till de gamla kraven när vi anställer, säger HR chefen Kristina Aurell .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.