– Efter pensionen behövde jag göra något mer än att utöva mina fritidsintressen, konstaterar Ole Riis. Foto: SVT

Ole Riis, 74 år och student på universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte inte bara ungdomar som pluggar, idag studerar också en växande skara äldre på  högskolor, universitet och studieförbund.

– Jag behöver ett schema, en struktur för dagen, säger Ole Riis, pensionär och historiestudent vid Lunds universitet.

För den som är van vid 40-timmarsveckor kan det plötsligt kännas väldigt tomt efter sista arbetsdagen. Ole Riis är pensionerad jurist och har bland annat arbetat som domare vid Malmö tingsrätt.

– Efter pensionen behövde jag göra något mer än att utöva mina fritidsintressen, konstaterar han, omgiven av unga studenter i ett café vid Lunds universitet.

Han har därför återvänt till ämnet han brann för som ung, historia.

– Men för 50 år sen, när jag pluggade historia vid Köpenhamns universitet,  insåg jag att det troligen skulle leda till att jag blev lärare. Och jag var trött på att gå i skolan. Så jag valde juridiken istället.

Nu siktar han på att läsa in en masterutbildning i historia. Särskilt intresserar han sig för tiden kring första världskriget och hur Danmark då agerade för att hålla sig neutralt.

Carin gick skrivarutbildning

Carin Lassen har istället valt att fördjupa sig i sin egen uppväxthistoria genom att gå en skrivarutbildning vid Senioruniversitetet, ett studieförbund i Lund.

– Jag ville skriva om hur det var på den tiden, men jag hade aldrig gjort det om jag inte gått utbildningen. Först då blev det av.

TV: Se hela inslaget här

Hon beskriver den särskilda gemenskap som uppstod i skrivargruppen där många deltagare just valde att berätta sin personliga historia.

– Det gjorde att vi lärde känna varandra på djupet. Vi delade det vi skrev sinsemellan men ingen utanför gruppen fick ta del av det.

Fler äldre studenter

Ole Riis och Carin Lassen är både i 70-årsåldern, och långt ifrån ensamma om att plugga i mogen ålder. Studenter som fyllt 55 år är en växande grupp vid högskolor och studieförbund. 2015 var 8475  äldre elever  inskrivna vid landets samtliga högskolor och universitet. Året därpå, 2016, hade Lunds universitet 695 elever som hade fyllt 55 år och nästan lika många elever, 569, har Senioruniversitetet i Lund nu i år.

– Elevkullarna ökar för varje år, konstaterar Eva Ljunggren, sekreterare vid Senioruniversitetet. Jag tror att många äldre idag känner sig yngre än vad det är. De är i bättre form än tidigare generationer och de är pigga på att lära sig nya saker.

LÄS MER: Högskoleprovet för dåligt konstruerat för att hindra fusket

En del kurser blir genast fullbokade, som skrivarkursen och språkkurserna, berättar hon. Många vill fräscha upp sina gamla språkkunskaper.

Carin Lassen har efter avslutad skrivarkurs just valt att plugga tyska.

– Som ung var jag riktigt bra på tyska, jag till och med tänkte på tyska. Men så tappar man orden. Nu märker jag att de kommer tillbaka igen.

Skönt att slippa tvånget

Hon beskriver hur mycket mer lustfyllt det är att studera nu än vad det var för femtio år sen .

– Det finns ju inget tvång, det är något man gör för att man vill. Och då gör man gärna lite extra.

Eva Ljunggren berättar att många elever återvänder termin efter termin. Och Ole Riis konstaterar att studierna vid Lunds  universitet helt förändrat hans liv.

– Hade jag inte studerat hade jag kanske varit död, eller suttit på något hem. Jag behöver mina 40-timmarsarbetsveckor.

LÄS MER: Håkan, 71, söker studentbostad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.