Olivia Espersson vill flytta efter tre anlagda bränder i hyreshuset i Kristianstad. Foto: Jens Christian Andersson

Olivia vill flytta efter tredje branden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kristianstad har ännu ingen misstänkt efter förra veckans anlagda brand, den tredje i raden i samma fastighet i centrala stan.

För hyresgästerna i huset är ovissheten svår. Frågan alla ställer sig är – kommer det att brinna igen?

– Jag kommer nog aldrig mer känna någon trygghet här. Man är alltid på sin vakt, lyssnar så fort någon går i en dörr och så vidare. Jag kan aldrig slappna av, berättar Olivia Espersson, en av de boende i fastigheten på Östra Boulevarden i Kristianstad.

Sista natten i augusti vaknade hon av ett ljud. Vad det var för ljud hann Olivia inte fundera på, för plötsligt insåg hon att hon inte kunde andas. Lägenheten var fylld av rök.

– Jag tog mitt täcke och bara sprang utför trapporna och ner på gatan. Där såg jag röken sippra ut överallt – ur fönster, ventiler, allting. Då ringde jag mamma, berättar Olivia.

Sjuk av chocken

Branden hade startat, eller snarare startats, i ett vindsutrymme intill hennes lägenhet. Chocken efter upplevelsen ledde till att Olivia fick sjukskriva sig från jobbet. Så i förra veckan, natten till måndag 19 september, var det dags igen.

– En kompis som jobbar i närheten ringde mitt i natten och berättade att det brann. Så det var bara att kasta sig utför trapporna på nytt.

Vad känner man när man inser att det brinner – igen?

– Frågan som kom i huvudet var väl om detta ska bli... vardagen. Det är det man känner hela tiden, när kommer nästa brand? frågar sig Olivia.

Hon visste inte då att det hon upplevt var den tredje anlagda branden i huset. Den första inträffade förra våren, innan Olivia flyttade in. Först i fredags slog polisens utredare fast det som många i huset haft på känn.

– Någon vill verkligen att det ska hända oss... något. Det är hemskt, suckar en kvinna i huset.

Barnen är oroliga

Hon är uppriven och vill inte att vi berättar hennes namn.

– Det är hemskt för en själv och ännu hemskare för barnen. Jag har två barn som är jätteoroliga. De vågar knappt lägga sig på nätterna. De frågar hela tiden: kommer det att brinna igen?

Både hon och Olivia letar nu efter lägenhet på annat håll.

– Hyresvärden är väldigt förstående och har hjälpt mig jättemycket, men problemet är att jag vill flytta så fort det bara går. Jag är nästan aldrig hemma om dagarna längre. Ibland tvingar jag mig att försöka övernatta här, men för det mesta sover jag hos kompisar eller mina föräldrar, säger Olivia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.