Öresundsbron stängs för beredskapsövning. Foto: TT

Öresundsbron stängs för stor övning – så drabbas överfarterna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen stängs Öresundsbron av för beredskapsövning under tre timmar. Biltrafiken stoppas och tågtrafiken påverkas i Danmark.

Övningen pågår mellan klockan 20 och 23. Syftet är att säkra att beredskapen på bron, i händelse av en allvarlig olycka, är tillräcklig.

Deltar gör en rad organisationer, räddningstjänster och myndigheter. För att scenariot, som är hemligt på förhand, ska bli mer verklighetstroget deltar också nära 100 statister.

SVT Nyheter Skåne kommer under kvällen att finnas på plats och rapportera löpande från övningen.

”Enligt tidtabell i Sverige”

Under övningen stängs motorvägen över bron av helt. Dessutom påverkas flera avgångar i tågtrafiken, men endast i Danmark, uppger Trafikverket.

Resenärer uppmanas att vara ute i god tid, meddelar Öresundsbrokonsortiet.

– Det här ska inte påverka tågen på den svenska sidan. Vi har inte fått några besked att det ska vara förändringar, säger Beisy Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

– Enligt de besked vi har fått kommer tågen gå enligt tidtabell till Kastrup. Däremot har vi fått höra av danska DSB att det inte går några tåg från Kastrup mot Köpenhamn, säger Kajsa Herner på Skånetrafikens presstjänst.

Banarbete

Under sena onsdagskvällen och natten mot torsdag pågår också ett banarbete på den danska sidan. Arbetet väntas även det påverka trafiken mellan Copenhagen Airport och centrala Köpenhamn.

Fakta: Så påverkas tågtrafiken

Följande tåg är inställda i Danmark, mellan Copenhagen Airport och Köpenhamn Österport på onsdagskvällen.

Öresundståg som avgår från Malmö C klockan 19.53, 20.13, 20.33, 20.53, 21.13, 21.33, 21.53, 22.13 och 22.33.

Resenärer som ska vidare mot Köpenhamn ska byta till övriga tåg eller Metro på Copenhagen Airport.

På kvällen onsdag 12 oktober och natt mot torsdag 13 oktober pågår även ett banarbete som medför fler inställda tåg i Danmark.

Källa: Skånetrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.