Foto: TT

Oro när cannabis ökar bland Ystads unga

Publicerad

Cannabisanvändningen bland ungdomar i Ystad har ökat och nu har både oroade föräldrar och skolpersonal slagit larm.

Ökningen bekräftas även av polisen, som fått indikationer på att cannabis är på framfart.

Den oroande trenden har man märkt av främst under det senaste året. Framförallt är det tillgängligheten på cannabis och att det börjat krypa allt längre ner i åldrarna som oroar.

– Det finns på ungdomarnas fester och fler av ungdomarna har blivit mer orädda att testa, säger Rickard Magnusson som är fältsekreterare på Fältgruppen.

12-åringar röker på

– Vi har fått indikationer på att det förekommit fall med så pass låg ålder som 12 år där man brukat eller innehaft cannabis, säger Patric Nihlén som är kommunpolis i Ystad.

På Fältgruppen i Ystad arbetar Rickard Magnusson tillsammans med Elisabeth Thulin med förebyggande ungdomsarbete i kommunen.

Man har tätt samarbete med både polis och skola och ordnar föräldrautbildningar och nattvandringar på högtider som Lucia och Valborg, för att öka kontakten med ungdomarna. Man är även aktiv med information och närvaro i föreningslivet i Ystad.

Förändrad attityd till droger

Anledningarna tros vara många men en viktig faktor menar man både från polisens och kommunens håll är att attityden och inställningen till just cannabis förändrats de senaste åren. Mycket på grund av influenser utifrån, exempelvis andra länders lagstiftning. Det handlar också om en förskönande bild av cannbis som återspeglas i tv-serier.

– Vi har en kraftig legaliseringsvåg ute i övriga Europa, i vissa delar har man redan legaliserat narkotika, främst cannabis, säger Elisabeth Thulin.

Genom ett tätt samarbete mellan kommunen, polisen och skolor i Ystad arbetar man förebyggande och för att vara närvarande där unga finns.

Sprids på nätet

Men man poängterar också från både polis och kommunens håll att en stor del av ansvaret även ligger hos föräldrarna. Mycket av informationen om var cannabis finns och säljs sker inte sällan över nätet.

– Föräldrarna har ett jättestort ansvar i det här, säger Elisabeth Thulin som är chef över fältgruppen. Prata med era barn, ställ frågor till barnen: Vad gör ni när ni inte är hemma?

Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.