Foto: Linda Fridh/SVT

Österlen lockar till sig allt fler turister

Publicerad

Under september månad var det dubbelt så många utländska gästnätter i Simrishamns kommun jämfört med motsvarande period förra året.

Även de svenska gästernas övernattningar har ökat med 28 % under samma period. Totalt har det gjorts 4 163 fler övernattningar i kommunen bara i september i år jämfört med samma månad i fjol.

– En viktig orsak är vårt långsiktiga arbete riktat till utländska marknader, med kampanjer, press- och researrangörsresor, säger Sofie Bredahl, utvecklingschef och ansvarig för besöksnäringsfrågorna på Simrishamns kommun.

Ett bra väder, äppelmarknaden, vandringseventet Eurorando samt den nya nationella cykelleden Sydostleden är också faktorer som spelar in för besöksutvecklingen under september i Simrishamn, enligt kommunen.

Många tyskar och schweizare

Mellan januari och september i år står besökare från Tyskland för den största andelen, nästan 14 200 övernattningar, vilket är en ökning med 18 % jämfört med 2015.

Den största ökningen under perioden står besökare från Schweiz för, med mer än 150 %, från 1 288 till 3 235 övernattningar.

Totalt har de utländska besökarna ökat med 24,2 % det senaste halvåret jämfört med 2015, från 26 087 till 32 391 övernattningar.

De svenska besökarna har ökat med litet mer än 12 % mellan januari och september till nästan 220 000 övernattningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.