Östra Göinge överklagar vite om flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Migrationsverket krävt att Östra Göinge ska ta emot fler ensamkommande flyktingbarn har kommunen sagt nej.

Överklagan till kammarrätten gäller socialförvaltningens utredning av tre ensamkommande flyktingbarn, en utredning som aldrig gjordes eftersom kommunen vägrade ta emot barnen. För detta dömde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommunen att betala ett vite på en halv miljon kronor. Något som Östra Göinge nu vill ha avgjort i domstol.

– Vi vill få det prövat i högsta instans för att se om det ska vara så här i Sverige eller om det är vi som har rätt, säger Patric Åberg, moderat kommunstyrelseordförande i Östra Göinge till SR Ekot.

Bakgrunden är den lag som gör att Migrationsverket kan tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Östra Göinge kommun menar att verket använder lagen felaktigt, och säger själva att de redan tar emot flest flyktingar i Skåne, sett till kommunens befolkningsmängd.

– Det innebär att en kommun som Östra Göinge, Södertälje eller Malmö som redan har ett stort mottagande av vuxna blir då påtvingade ännu fler barn än vi har kapacitet för, säger Patric Åberg till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.