Foto: Arkivbild

Outbildad personal driver HVB-hem i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar i Broby kritiseras för att det saknas personal med rätt utbildning och att några i personalen inte har lämnat uppgifter ur brottsregistret.

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som vid inspektion har funnit flera brister på HVB-hemmet i Broby, skriver Kristianstadsbladet.

Det finns personal på hemmet som helt saknar relevant utbildning. En av föreståndarna är undersköterska och saknar erfarenhet av arbete med barn och ungdomar. De två i personalen som har högskoleutbildning har examen i egyptologi respektive idrott.

Internutredning tillsatt

IVO kritiserar också att några i personalen inte har lämnat utdrag ur misstanke- och belastningsregistret. Dessutom är tillsynsmyndigheten kritisk till att ungdomarna får dela rum.

Östra Göinge kommun har tillsatt en utredning för att se hur verksamheten på HVB-hemmet fungerar och vad som måste förbättras.

– Naturligtvis ska vi uppfylla de lagar och förordningar som ställs på verksamheten. Vi vill att både personal och ungdomarna ska känna sig trygga, säger Anna-Lisa Simonsson, socialchef i Östra Göinge, till Kristianstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.