Foto: SVT

Överförmyndaren JO-anmäler resursbrist

Uppdaterad
Publicerad

Överförmyndaren i Kristianstad anmäler akut resursbrist till Justitieombudsmannen.

Enligt skrivelsen som bland annat skickats till Justitieombudsmannen klarar inte längre överförmyndaren tillsynen och man larmar om akut resursbrist.

Orsaken är bland annat den stora anstormningen av ensamkommande barn.

Enligt brevet har underbemanningen lett till stressrelaterade sjukdomar som yrsel, svimningsanfall och högt blodtryck.

Får inget gehör

För att klara situationen behöver man omedelbart anställa en assistent och en handläggare, vilket man också säger sig ha begärt hos kommunledningen utan att få något gehör.

”Konsekvenserna av detta kommer att innebära att Överförmyndaren inte i samma utsträckning som tidigare att klara av sina arbetsuppgifter”, skriver man i brevet som även skickas till kommunfullmäktige, länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

En rad arbetsuppgifter räkas därefter upp som man inte kommer att utföra från årsskiftet.

Dubbelt så många ärenden

Myndigheten ägnar sig bland annat åt rekrytering, utbildning och kontroll av ställföreträdare, och man anordnar godmanskap för ensamkommande.

Arbetsbördan beskrivs som mycket betungande – de som jobbar där har ungefär dubbelt så många ärenden att hantera som de borde ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.