En brand utbröt natten mot fredagen på en gård mellan Veberöd och Torna Hällestad. Foto: Patrick Persson

Svampodling totalförstörd efter brand

Uppdaterad
Publicerad

En större svampodling i Hällestad totalförstördes i en större brand natten mot fredagen. Odlingen ligger bredvid en gårdsbutik och räddningstjänsten fick kapa byggnaden på mitten för att minska spridningsrisken.

Larmet kom vid 02-tiden i natt, då boende på gården upptäckte branden. Byggnaden som brunnit ned är en gammal ladugård och används av gårdsbutiken för svampodling.

– Min bror var på toaletten och hörde det smälla, sen stod det lågor. Förloppet gick väldigt fort, hela odlingen är i princip ödelagd, nedbrunnen. säger Mathias Persson, VD för Hällestad svampodling.

När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden helt övertänd. Svampodlingen gick inte att rädda.

– Branden begränsades genom att byggnaden grävdes av, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

8000 kilo svamp i veckan

Vid 05-tiden på morgonen hade räddningstjänsten branden under kontroll och fokuserade på eftersläckningsarbete. Ägarna till svampodlingen beräknar att vara igång med full produktion om tre veckor.

– Det känns fruktansvärt för oss, det är något mina föräldrar har byggt upp som är raserat på ett par timmar. Men det viktiga nu är att få igång produktionen på ett annat ställe, säger Mathias Persson.

– Vi levererar runt 8000 kilo svamp i veckan, det kommer bli lösningar som vi ska styra fram under dagen.

Anmälan om mordbrand

Brandorsaken är ännu inte fastställd.

– Det finns ingen konkret misstanke om brott i nuläget, men en anmälan om mordbrand är upprättad eftersom det finns ett stort värde på det som brunnit ned, säger Fredrik Bratt, informatör på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.