Foto: Richard Lööf

Dramatisk övning på Öresundsbron – stor tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagkvällen inleddes en stor beredskapsövning på Öresundsbron. Övningen handlade om att en stor tågolycka ägt rum inne i tunneln. All biltrafik på bron var avstängd fram till kl 23.

En rad myndigheter, räddningstjänster och organisationer deltog och för att göra övningen verklighetstrogen var över 100 statister engagerade.

Det första räddningstjänst och myndigheter fick reda på var att det har gått ett tåglarm på bron. Därefter fortsatte ett dramatiskt scenario med tågbrand, påkörda passagerare och seriekrockar i biltunneln.

Stort drama

Övningen gick ut på att ett tåg i ena tågtunneln hade kört på en antenn som framförvarande tåg tappat.

Tåget tvingade nödbromsa när en brand bröt ut på tåget. Passagerare larmade 112 för att sedan fly ut ur tåget genom nöddörrarna ut på ena motorvägen. Där passerade biltrafik och då blev passagerare påkörda av bilarna. Flera passagera blev också nedtrampade under förloppet.

När bilarna tvärbromsade på grund av passagerarna inträffar en stor seriekrock i biltunneln och bilar körde in i varandra och trycktes upp mot tunnelväggen.

Räddningstjänster på plats

Under kvällen anlände sedan räddningstjänster, ambulanser och polis från både Sverige och Danmark. De arbetade med att ta hand om de skadade statisterna, ta ut skadade ur de kraschade fordonen och släcka branden ombord på tåget.

Övningsledningen framförde under onsdagskvällen att de var nöjda räddningspersonalens insats.

– De kom något sent på plats, men när de väl anlände var det verkligen en fullskalad räddningsinsats som genomfördes. Vi kan vara trygga om ett liknande scenario skulle ske på riktigt, säger Jakob Kristensten, övningsledare.

Totalt deltog nära 250 personer i övningen.

Här är en del av övningen från tunneln:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.