Tanken svindlar: här sov Malmös store son Foto: Bernard Mikulic

På besök i Zlatans gamla pojkrum

Uppdaterad
Publicerad

På Zlatans gamla gård på Rosengård finns lägenheten där fotbollsikonen växte upp. Här bodde han med sin familj och nu har MKB försökt möblera lägenheten så som den såg ut när pojken Zlatan bodde här. Daniel Möller är projektledare på MKB och han har jobbat med att försöka hitta tidstypiska möbler.

– Vi har letat efter de dokumentärer och fotografier som finns. Vi tittade, pausade, granskade stillbilderna och letade efter liknande möbler. Vi är extra stolta över är lampan som är väldigt lik den som hans mamma hade stående här, skinnsoffan var också nånting i den här stilen. Och sen är vi också glada över tjock-tv:n som vi fick tag på, säger Daniel Möller.

Nu används lägenheten som evakueringslägenhet om någon familj i området skulle vara tvungen att lämna sin lägenhet under reparationer eller vattenskador eller dyl.

Lampan, ungefär så som den såg ut på Zlatans tid Foto: Bernard Mikulic

Ibland får barnen på Zlatans gård komma upp i lägenheten:

 – Det har varit väldigt roligt att se barnen komma upp här andäktiga och sätta sig i hans säng- som de tycker. Det är en rolig grej- barnen tar ju detta på allvar. Är det hans säng? Var det här han satt? Det ger ju en dimension på det här områdets historia som de kanske inte alls har funderat på innan.

Malmö kommunala bostadsaktiebolag, MKB, har en idé om att göra lägenheten till ett Zlatan-museum med flera saker från Zlatan. Fotbollstjärnan är tillfrågad och har ställt sig positiv till idén men enligt MKB så vill Zlatan avvakta till karriären är över. Under tiden får barnen på Cronmans väg då och då beträda Ibrahimovics gamla pojkrum.

Utsikten som Zlatan växte upp med Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.