Foto: Dahlia Naji /SVT

På med badmössan och ta fram cykeln

Uppdaterad
Publicerad

Har du badkläder, cykel och löpskor? Grattis, då är du kvalificerad att delta i en triathlon-tävling. I helgen arrangeras Malmö triathlon för elit-tävlare och motionärer i Västra hamnen.

Vinden blåser i sex meter per sekund under helgen och vågorna i Öresund är höga. Men enligt Per Nilbrink kommer det inte påverka triathlon-deltagarna så mycket.

– Det blåser ju alltid här, säger han och skrattar.

Idag är han på plats i Västra hamnen redan vid 9-tiden för att förbereda banorna tillsammans med ett 20-tal andra som ideellt tagit på sig att vara funktionärer.

– Triathlon är absolut något för alla, oh, ja! Så länge man har roligt, det är det viktigaste, säger Per Nilbrink som började med triathlon 2007.

Innan dess hade han löptränat en del och kände att han ville ha mer variation och såklart: en utmaning.

– Det som är bra är att man inte skadar sig lika lätt för man varierar träningen hela tiden mellan cykling, sprint och simning, säger han.

Eva Blomqvist är också här och fixar med förberedelserna inför tävlingen. Senare kommer hon också att vara med och döma när tävlingen satt igång. Om någon skulle tjuvstarta eller kasta sina saker i vägen för andra kan de få tidspålägg eller i värsta fall bli diskade.

– Men det kommer vara jättebra stämning! Just här kommer det stå en massa folk och heja och applådera, säger hon.

Passar alla

För tio-tolv år sen höll Eva Blomqvist själv på med triathlon och var också med i ett SM, berättar hon.

Vilken är din bästa tid?

– Oj, det minns jag inte! Det var nog det som gjorde att jag inte tävlade lika mycket sen, jag är nog ingen tävlingsmänniska som går igång på personliga rekord, säger hon.

Några meter bort vid havet, där vinden ligger på håller några funktionärer på att placera ut en boj som ska markera målet för simningen.

Här står Thomas Strade som också kommer att döma när tävlingen drar igång. Han pekar ut mot havet.

– Bryggorna där borta vid starten har lossnat under natten på grund av blåsten. Så vi får se hur vi gör med starten, kanske kommer de tävlande få starta i vattnet, säger han.

Han har själv deltagit i flera tävlingar och gjort en så kallad Ironman. Men det bästa med triathlon är att det passar alla.

– Ofta när man tittar på proffs så har de kanske dyra cyklar. Men egentligen behöver du inte mer än ett par löpskor, en cykel och badkläder. Det finns ingen åldersgräns heller, man kan köra från att man är knatte tills man nästan ligger i graven, säger Thomas Stade.

Simningen svårast

Ett triathlon kan ha olika distanser men det innefattar alltid simning, cykling och löpning – i den ordningen.

De flesta verkar tycka att simningen är det svåraste momentet. Hur kommer det vara att simma i vinden idag?

– Det kommer inte vara lika enkelt att se bojarna och veta var man ska. Ligger man i vattnet och tar ett armtag kan det komma en våg som ett överraskningsmoment och man kan få sig en kallsup eller två. Men de som tävlar idag är elittränade så det är nog inga problem för dem, säger Thomas Strade.

– Att navigera sin väg bland vågorna i havet kan vara svårare än vad det ser ut, fyller Martin Wetterhorn i.

Han är tränare i Helenholms triathlonklubb som har varit med och arrangerat triathlontävlingar i Malmö sen ett tiotal år tillbaka.

– Det är kul att triathlon växer i Sverige. Kanske att det beror på Lisa Nordéns framgångar. Nu har vi många som är lite äldre, kanske 55 plus, som kommer och vill lära sig simma ordentligt, säger han.

Vad ska man tänka på om man vill testa triathlon?

– Var inte rädd för att testa! Det finns motionsklasser och korta distanser som man kan börja med, säger Eva Blomqvist.

– Det kan vara jobbigt, men det mesta sitter i huvudet. Se till att ta det lugnt och var inte rädd för vågorna, säger Thomas Wetterhorn.

Elit idag – motion imorgon

Elit-deltagarna tävlar idag när 34 damer startar kl 14.00 och 70 herrar startar klockan 16.30.

Under morgondagen kommer cirka 800 motionärer att tävla i olika distanser.

Triathlon

Triathlon innefattar simning, cykling och löpning i olika distanser.

Distanserna går att kombinera på olika sätt och det är vanligt att hitta på egna.

De fyra vanligaste distanserna:

Motionsdistans: 400 meter simning 20 kilometer cykling 5 kilometer löpning

Olympisk distans: 1500 meter simning 40 kilometer cykling 10 kilometer löpning

Dubbel olympisk: 3000 meter siming 80 kilometer cykling 20 kilometer löpning.

Ironman: 3860 meter simning 180 kilometer cykling 42,2 kilometer löpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.