Den ryska reportern påstod flera felaktigheter om Malmö Foto: Emil Langvad/TT

Påhittad ”fakta” om Malmö i rysk tv

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 mord i fjol, våldtäkter och knark – och alla brottsmisstänkta heter ”Ali Muhammad, Mahmud, Mohammad Ali och så vidare”. Så lät det i den statliga ryska tv-kanalen Kanal 1 på söndagskvällen, i ett långt inslag om Malmö.

Reportaget om Malmö sändes i det populära veckomagasinet ”Voskresnoje vremja”, rapporterar Dagens Nyheter.

Problemet är att uppgifterna inte stämmer. Antalet mord förra året var till exempel bara en femtedel – elva stycken. Malmö centrum kallas inte för ”Lilla Bagdad” och staden har inte 43 procent invandrare – en siffra som tv-inslaget nämner i samband med att staden beskrivs som ”mångkulturens sammanbrott”.

Rätt siffra enligt Malmö stads hemsida är i stället 32 procent – om man räknar stadsbor som är födda utomlands.

Frågade barn om etnicitet

När den ryska reportern besöker en skola frågas barnen ut om skolkamraternas etnicitet. ”Går det verkligen inte en enda svensk här?” undrar han – trots att flera av barnen är födda i Sverige. Påståendet om att alla brottsmisstänkta har rötter i Mellanöstern backas vidare upp av en anonym intervjuperson – Malmöbon ”Olav”.

– Jag har varit med om skottlossning, de sköt på mig. Min 64-åriga granne har blivit rånad. Alla förövare var arabiska invandrare, säger ”Olav” i inslaget.

Slutklämmen i det ryska reportaget är att ”Alla som kan lämnar staden. På kvällarna försöker invånarna låta bli att gå ut. De glada värdarna har blivit sina gästers gisslan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.