Passa på – snart är högsommaren över i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det blir högsommar och varmt idag och imorgon. Och passa på att krama ut lite mer sommar – redan i helgen blir det svalare och regn.

Just när man kanske trodde att högsommaren sjöng på sista versen så gör den ett storstilat återtåg. Idag och imorgon blir det soligt och väldigt varmt, upp mot 27 grader. Men för alla soldyrkare så gäller det att ta chansen.

– Lagom till helgen så blir det sämre. Det känns nästan lite hånfullt, när folk är lediga  säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

– Även lördagen ser hyfsad ut, även om det blir betydligt svalare. Bara 20-21 grader, Sen ser det ut som om det blir ostadigt och regnigt. Men nu idag och imorgon blir det härliga varma kvällar, så passa på att vara ute och grilla efter jobbet.

Svalt och varmt

Nu kommer snart den tid då det verkar som om det är två årstider samma dag – en sval på morgonen och en varm mitt på dagen.

– Det är ett problem som många småbarnsföräldrar känner igen. Vad ska man egentligen ta på barnen på morgonen? Och den tiden kan börja redan nästa vecka, säger Pererik Åberg.

Hur har då sommaren varit? Det är det lite för tidigt att uttala sig om.

– Vi måste vänta augusti ut för att kunna säga nåt säkert, säger Pererik Åberg.

– Hade vi sagt något förra veckan hade vi ju missat den här högsommarvärmen.

Osäker prognos

Hur det kommer att se ut framöver, långt in i september och oktober går det inte att uttala sig om. Och det där med att en varm sommar ger en kall vinter och allt annat som sägs – det stämmer inte. Vädret har inget minne.

– Det finns långtidsprognoser, men dem ska man ta med en nypa salt, säger Pererik Åberg.

– De talar oftast bara om medelvärden. Och säger de att det blir varmare än normalt, så kan det betyda att det är kallt på dagarna, men molnigt och därmed varmare på nätterna. Så egentligen säger de väldigt lite.

Men ge inte upp – alla ni som vill ha värme. Att vi går in i höstmånaderna behöver inte automatiskt betyda regn och rusk.

– Absolut inte, säger Pererik Åberg.

– Värmen kan komma tillbaka. 2011 var det över 25 grader i slutet av september i Hudiksvall. Och brittsommaren infaller inte förrän i oktober om den kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.