• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På grund av att personalens larmknapp inte fungerar har patienterna inte fått gå ut på ett år. Foto: SVT

Psykiatripatienter sitter inlåsta när utelarmet inte fungerar

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader har patienter på en psykiatriavdelning i Lund varit inlåsta utan att komma ut på innergården, som är somliga patienters enda möjlighet att komma ut. Anledningen är att ett larm inte fungerar.

Sjuksköterskan Thommie Magnell visar upp det så kallade bråklarmet, som inte fungerar.

– Det här är då det så kallade bråklarmet som vi måste aktivera när vi ska gå ut med patienter på gården. Och det aktiveras bara när vi går ut på gården.

Det här larmet måste fungera när personalen tar med sig rymningsbenägna patienter ut på innergården. Men under flera månaders tid har larmet varit ur funktion. Det innebär att tvångsomhändertagna patienter inte kan få frisk luft. Thommie Magnell slog larm redan i december förra året.

– Det rör sig om ett år totalt, förutom att vi kunde öppna upp någon månad förra sommaren men sedan stängdes det igen och sedan har det varit stängt sedan dess. Jag larmade till politikerna i december sedan har det inte hänt någonting, utan det bara förhalas och förhalas, säger han.

För flera patienter är innergården den enda möjligheten att komma ut. Foto: Petra Olsson

Bristande respons

Avdelning åtta tar emot patienter med drogproblem som även kan ha olika typer av diagnoser. När de inte kan gå ut blir det mycket oro på avdelningen.

– De blir frustrerade, arga, irriterade, känner sig som fångar. De kunde lika gärna sitta i fängelse tycker de när de inte kan komma ut.

Thommie Magnell tycker att ärendet har dragits i långbänk. Nu kräver han att problemet åtgärdas.

– Ja, responsen tycker jag har varit ytterst liten från ledningens sida. Den första responsen jag fick uppifrån var att det här är väl ingen rättighet att få gå ut.

Sjuksköterskan Thommie Magnell tycker att ärendet har dragits i långbänk. Nu kräver han att problemet åtgärdas.

”Snackar om att rymma”

En frivilligt inlagd patient som just nu befinner sig på avdelningen har också påtalat problemet, men har inte heller fått någon respons.

– Jag reagerar ju på att jag ser mina kompisar där som kämpar med att gå ur missbruk, vilket jag lyckligtvis då slipper, som verkligen skulle behöva lite frisk luft. Och jag har till och med pratat med en som snackade om att rymma hela dagarna just för att det var det fina vädret i förra veckan, säger patienten, som vill vara anonym.

TV: Se hela inslaget om larmproblemet här

Verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin i Lund beklagar det hela och säger att det handlar om bristande kommunikation mellan olika aktörer. Ett nytt larmsystem håller på att beställas.

– Min målsättning hade varit att det hade varit att det hade blivit färdigt i januari. Nu hoppas jag att vi kan påskynda det, så midsommar är absolut det senaste enligt mig, säger verksamhetschef Eva-Lena Brönmark.

Tidplanen för installationen av ett nytt larmsystem ska sättas inom en vecka, enligt verksamhetschefen Eva-Lena Brönmark. Foto: Petra Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.