Förlossningsskadade kvinnor i Skåne drabbas av att operationstiderna bantas i Malmö. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Patienter kan få vänta år på operation

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsskadade kvinnor i Skåne kan få vänta i flera år på att bli opererade när operationstiderna bantas till en dag i månaden i Malmö.

Det skriver Sydsvenskan på söndagen.

– Det nya beskedet innebär att de kan få vänta 40 månader på operation. Och jag vill ju operera mina patienter snabbt, helst inom en månad, säger kirurgen Antoni Zawadzki till tidningen.

Folke Johnson, verksamhetschef för kirurgin på Skånes universitetssjukhus, säger att de måste prioritera patienter med problem som är mer akuta.

– Tumörsjukvården har prioritet framför det som inte är livshotande. Även om just de här skadorna orsakar mycket lidande, säger Folke Johnsson.

Enligt Folke Johnsson letar Skånes universitetssjukhus efter platser utanför länet där patienter med svåra förlossningsskador kan opereras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.