Påven Franciskus. Foto: TT

Påvebesök stor uppgift för Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kring nästa veckas påvebesök blir en utmaning för svensk polis. Säpo har planerat för besöket i åtta månader.

– Det är personal från alla delar av Säkerhetspolisen som på ett eller annat sätt är inblandade i det här besöket, säger Susanna Trehörning, chef för Säpos livvakter, till TT.

Påven kommer den 31 oktober och stannar till den 1 november. Han ska bland annat träffa statsminister Stefan Löfven, kungaparet, religiösa ledare och andra höga befattningshavare.

Susanna Trehörning är Säpo:s kommenderingschef för insatsen, och hon har jobbat med planeringen sedan i slutet av februari. Det har gjorts i samarbete med analytiker, livvakter, platschefer, administratörer, logistiker, ordningspolisen, de kyrkliga organisatörerna samt med Vatikanens egen säkerhetsstyrka.

Möjligt problem

Trehörning vill av säkerhetsskäl inte berätta hur många Säpo-anställda som ska arbeta i Skåne med besöket. Men på frågan om det är lika stort som när en amerikansk president besöker Sverige svarar hon:

-Det är klart att storleksmässigt påminner de om varandra.

-Utmaningen är nog att det är så omfattande och komplext, men vi har haft enormt god framförhållning och möjlighet att planera, fortsätter hon.

Hon vill heller inte berätta om vilken hotbild Säpo anser finns mot påven, eller hur hans personliga egenskaper och de platser han besöker påverkar bedömningarna.

Men Franciskus ska bland annat röra sig bland allmänheten vid ett par programpunkter – vilket generellt är ett möjligt säkerhetsproblem, medger Trehörning.

– Ja, men jag ser det lite som våra utmaningar i vardagen. Vi lever ju i ett land där politikerna vill träffa allmänheten, komma nära och det är populärt att ta selfiebilder och så. Det är en utmaning varje dag, men samtidigt är det vårt uppdrag, att vill de röra sig bland allmänheten ska vi möjliggöra det.

Extra pirr

Franciskus är även känd för att vara lite oförutsägbar och kan plötsligt bryta planerna för att ge sig ut i vimlet, vilket också är säkerhetsmässigt problematiskt.

– Ja, det kan man väl säga generellt. Men jag tycker som sagt att vi har stor vana vid att röra oss i de här miljöerna, säger Trehörning.

Besöket kommer att få enorm uppmärksamhet och följas av medier från hela världen. Det ger lite pirr i magen, medger hon.

– Det är klart att det är en extra anspänning i det, och jag ska inte sticka under stol med att det är lite kul att jobba med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.