Foto: TT

”Jag vill att vi kommer varandra närmare”

Uppdaterad
Publicerad

När påve Franciskus på måndag leder den ekumeniska gudstjänsten i Lund är det första gången sedan 1500-talet som en katolik gör det i domkyrkan. Det är dags för ett ömsesidigt närmande mellan katoliker och protestanter säger påven i en intervju inför besöket.

Det är inte ofta påven ger intervjuer. Men inför Sverigebesöket har har tagit emot Ulf Jonsson som är chefredaktör för den katolska tidskriften Signum och jesuitpräst precis som Franciskus själv – en intervju som DN nu publicerar.

I samtalet pratar påven om sina förhoppningar inför besöket. Han säger att han vill komma närmare sin ”bröder och systrar i Sverige”.

Påven besöker Skåne

”Gör oss gott”

– Det gör oss gott att komma närmare varandra. När vi distanserar oss från varandra så är det till skada för oss, säger han.

– Vi blir isolerade, oförmögna att möta varandra. Då börjar vi leva utifrån vår rädsla.

I intervjun talar han också om terrorism som utförs i Guds namn. Något som han menar inte har med tro att göra:

– Stackars människa som är så helt förvirrad. med alla kärlek – man måste säga att den som försöker att rättfärdiga sådant i Guds namn är fullständigt förvriden i sitt inre.

Reform och bibel

Gudstjänsten i Lund på måndag handlar om att uppmärksamma 500-årsjubileet av reformationen. Och så här långt efteråt så menar påven att den katolska kyrkan har framför allt två saker att lära av Martin Luther. Det ena är att kyrkan alltid behöver reformeras för att inte stelna. Det andra handlar om bibeln.

– Luther tog ett avgörande steg genom att sätta Guds ord i händerna på folket, menar påven idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet