Foto: Hans Larsson

I väntan på en påve

Uppdaterad
Publicerad

På måndag och tisdag kommer Påve Franciskus till Skåne för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. SVT Nyheter Skåne har sammanställt hur besöket påverkar trafiken och rörelsen i Malmö och Lund.

1. Jag har tänkt flyga till eller från Malmö Airport. Går det?

Nja. Resandet till flygplatsen påverkas i samband med att påven landar och lyfter från Malmö Airport. Påven väntas anlända på morgonen den 31 oktober, för att sedan resa från flygplatsen vid lunchtid den 1 november, upplyser Swedavia. Resenärer uppmanas att ta kontakt med sin researrangör för att se hur resorna påverkas. Dessutom kan besöket innebära tillfälliga stopp i trafiken till och från flygplatsen, både på väg E65 och 108.

Påven besöker Skåne

2. Jag vill se när påven ankommer till flygplatsen. Får jag det?

Nej, det är inte möjligt för allmänheten att följa påvens ankomst och avresa på flygplatsen, enligt polisen. SVT Nyheter sänder dock direkt.

3. Jag vill åka buss i Lund. Kommer de?

Nja, i Lunds centrum på måndagen den 31 oktober är det inte möjligt. Påven medverkar då på en ekumenisk gudstjänst i Domkyrkan. Mellan klockan 05.00 och 18.00 så leds stadsbusslinjerna 1,2,3,4,5,6 och 9 om och hållplatserna i centrum trafikeras inte, upplyser Skånetrafiken. Däremot passerar samtliga stadsbussar i närheten av Lunds centralstation.

4. Jag vill köra min bil i Lund. Är det möjligt?

Nja, redan från fredagen den 28 oktober påverkas trafiken då stoppförbud införs innan yttre avspärrningar. Bilar som inte följer regeln forslas bort och får hämtas upp. I centrum är trafiken helt stängd under måndagen, upplyser polisen. Området innanför polisens avspärrning är stängd för all motortrafik, inklusive varutransporter, bussar och taxi. Akuta sjuktransporter är ett undantag. Bilar på privata parkeringsplatser får hjälp att eskorteras ut.

5. Jag vill åka buss i Malmö. Kommer de där då?

Nja, på måndagen arrangeras ett event på Malmö Arena, dit påven kommer efter han varit i Lund. I närheten av arenan spärras ett område av på grund av säkerhetsskäl. Det gäller redan från lördagskvällen fram till måndag kväll, vilket gör att några bussar får ändrad körväg.

På tisdagen ska påven delta i en katolsk mässa på Swedbank Stadion. Det innebär att Stadiongatan (från Lorensborgsgatan till Coop) är helt avstängd mellan klockan 06.00 och 13.00. Linje 34 i stadsbussnätet leds om under dagen, enligt Skånetrafiken.

6. Jag vill köra bil i Malmö. Hur påverkas jag?

Från tidig morgon på söndag så stängs området kring Malmö Arena av i två avspärrningar, en inre och en yttre. Trafiken på Ringvägen och andra tillfartsvägar kan beröras. Sent på söndagskvällen stängs även ett område vid Swedbank stadion av – trafiken i hela området påverkas. Cyklar och bilar som parkeras inom de berörda områdena forslas bort.

7. Jag väntar på viktiga brev. Dimper de ned i brevlådan?

Nja, inte för alla. Inom de områden där polisen har upprättat stoppförbud kommer postutdelningen att påverkas. Flera hushåll på adresser som är svåråtkomliga kommer därför inte att få någon post. Det gäller framför allt i Malmö den 31 oktober, enligt Postnord.

8. Jag vill flyga drönare eller luftfarkost. Får jag det?

Nej. Det är totalförbud mot luftfart utan särskilda tillstånd i Lund och Malmö med omnejd, upplyser polisen. Förbudet gäller från klockan 08.00 på måndagen till klockan 15.00 på tisdagen. Polis-, militär-, reguljär och planlagda flyg är undantagna förbudet.

9. Och den viktigaste frågan – får jag träffa påven?

Nja, det blir kanske svårt. Men det är möjligt att se honom i samband med arrangemangen på Malmö Arena och Swedbank stadion – om du får tag i en biljett. Dessutom sänder SVT både gudstjänsten i Lund och mässan på Swedbank stadion. SVT Nyheter rapporterar också direkt om påvens besök i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet