Porr istället för pendlarinfo på Malmö C. Foto: TT/Maria Escalante

Därför var porrchocken på Malmö C möjlig

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens visning av grovporr på en reklamskylt vid Malmö central har nu fått sin förklaring. Någon hade lyckats byta ut webbadressen på mediaspelaren inne i skylten.

Kapningen har polisanmälts som dataintrång.

– Det är skyltleveranören Global Agencies som gjort anmälan, berättar Grethe Lindhe, projektledare vid Malmö stad.

Bytte ut webbadressen

Det är nu klarlagt hur skylten kunde kapas.

– Den tekniska analysen visar att det var en brist i konfigurationen av mediaspelaren som finns inne i skylten, säger Grethe Lindhe.

Felet gjorde att någon kunde komma in i mediaspelaren via den tryckkänsliga skärmen och därifrån tagit sig till webbläsaren.

– Där har man bytt ut webbadressen och har på det visat kunnat lägga upp detta otroligt olämpliga material, fortsätter hon.

Skyltleverantören Global Agencies har nu stängt ner touchfunktionen och kommer att ersätta den inom en vecka.

Väntade på bussen

Det var strax före klockan 16 på söndagseftermiddagen som Malmöbon Maria Escalante var på väg hem och väntade på bussen vid centralstationen i Malmö. Då fick hon se flera porrklipp på en digital informationstavla.

– Det var lite av en chock. Det var väldigt grov porr och många förbipasserande som såg det, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Efter upptäckten gick hon in till Skånetrafikens kontor på centralstationen för att påpeka porrskylten.

– De blev väldigt förvånade och tackade för att jag meddelade dem.

På stationen hade även en vaktmästare slagit larm.

Ingår i testverksamhet

– Skylten ingår i ett test som ska utvärderas i augusti. Vi testar två olika reklamskyltar och undersöker inte bara marknadsföringsmöjligheterna, utan tittar också på hur störande skyltarna är för trafiken. Miljöförvaltningen undersöker elförbrukningen och påverkan på insektslivet, säger Grethe Lindhe.

– Tidigare hade vi en skylt placerad vid bron över kanalen, men den har vi flyttat sedan cyklister ramlat omkull när de skulle försöka hinna ta del av all information som fanns på skylten...

Fotnot: Aftonbladet rapporterade först om händelsen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.