Foto: SVT

Pendlingen har blivit en mardröm

Uppdaterad
Publicerad

För att pendlarna i Alstad ska komma till bussen behöver man korsa två hårt trafikerade vägar och en rondell utan vägren. Mitt i rusningstrafik.

– Pappa kör mig till bussen varje dag. Han är orolig för att jag ska skada mig annars, säger Erika Nilsson, som varje dag tar bussen till skolan i Svedala.

Sedan pågatågen börjat gå till Trelleborg har Skånetrafiken istället dragit ner på busslinjer i trakten runtom. En stor rondell och två vägar, en 60-väg och en 90-väg, finns att sig förbi när Alstads ungdomar ska ta bussen till skolan. Dessutom finns ingen gång- eller cykelväg och inget övergångsställe. Vägen till skolan blev i mitten av december plötsligt en farlig väg.

– Innan kunde vi ta bussen direkt inne ifrån Alstad, men nu är det mitt ute i trafiken, säger Ellen Nilsson.

Drar ut på tiden

Sedan inslaget spelades in har Skånetrafiken flyttat hållplatsen från 90-vägen närmare rondellen, men fortfarande finns inga gångbanor, cykelvägar eller övergångsställe som kan skydda passagerna.

Enligt Skånetrafikenfiken har förhandlingarna mellan trafikverket och ägaren till marken där gång-, cyklebanor och övergångställe ska byggas, dragit ut på tiden.

– Vi kommer först att kunna lösa den långsiktiga situationen i vår när vi ska bygga om hållplatserna enligt Skånetrafikens mått, säger Jonathan Pershaf, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Som det är nu får pendlarna fortsätta att vänta på att bilarna ska susa förbi så att vägen blir fri och på att Skånetrafiken och Trafikverket ska bli klara för att bygga bort den uppenbara faran i korsningen mellan väg 101 och 108.

– Det är besvärligt som det är nu och att korsa vägarna känns riskfyllt, säger Elias Svenonius.

EFTERLYSNING: Hur ser det ut där du bor? Kontakta oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.