Foto: TT

Pengarna tillbaka efter bluffen med e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

En rad bibliotek i hela Sverige lurades av det skånska bokförlaget. Efter polisanmälan och avstängning har förlaget nu betalat tillbaka pengarna – och dessutom lagt ned sin verksamhet.

Lånebluffen av e-böcker upptäcktes under inledningen av november. På flera bibliotek i Skåne och Stockholm hade familjemedlemmar lånat upp till maxtaket av det egna bokförlagets e-böcker.

När e-böcker lånas ut är det biblioteken som står för kostnaden. Merparten av summan går tillbaka till förlaget. Sammanlagt hade 57 grupperingar av bibliotek i Sverige lånat ut förlagets böcker, till ett totalt värde av 82 000 kronor.

Inaktiverades

Förlagets titlar utgjordes i första hand av icke upphovsrättsskyddade texter som kopierats från nätet. E-böckerna distribuerades via portaltjänsten Axiell media, som används på många av landets bilbliotek.

Axiell media inaktiverade samtliga förlagets titlar omgående efter det att bluffen upptäcktes. De beslutade också att ersätta biblioteken för samtliga lån som gjorts.

Pengarna tillbaka

Axiell Media har dessutom krävt att förlaget ska betala tillbaka den intjänade summan eftersom de anses ha brutit mot det upprättade avtalet.

– Vi ställde ett krav till förlaget baserat på händelserna. Det som utbetalats till dem skulle betalas tillbaka med tanke på att vi också krediterar biblioteken. Vi har nu fått den återbetalningen, säger Eva Houltzén, vd på Axiell media.

Har ni haft direktkontakt med förlaget? Har ni fått en ursäkt?

– Vi har haft en skriftlig kontakt. De har inte direkt bett om ursäkt, men av deras reaktion framgår att de inte tvekat att återbetala. De har inte hävdat att de har gjort rätt, utan formulerat sig med att detta inte var deras egentliga tanke, säger Eva Houltzén.

Polisanmälan

Biblioteken i Lomma, Staffanstorp, Burlöv och Svedala valde att göra en gemensam polisanmälan mot familjen bakom förlaget. Förlaget, som startade i juli tidigare i år, har i sin tur valt att lägga ned sin verksamhet, skriver Biblioteksbladet.

Axiell media har dessutom inlett ett arbete för att förebygga att liknande händelser inträffar framöver, säger Eva Houltzén.

– Vi jobbar med flera olika saker: Att de avtal vi skriver är tillräckligt skarpa, samtidigt som vi gör en analys över hur vi rent tekniskt kan göra utöka kontrollerna tillsammans med biblioteken, säger Eva Houltzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.