Foto: SVT

Personal på återvinningsstationen bär överfallslarm

Uppdaterad
Publicerad

Stölder och hotfulla besökare har blivit en del av vardagen på Sysav:s återvinningsstationer. Problemen är så stora att personalen nu tvingas bära överfallslarm och gömma undan stöldbegärlig elektronik. 

Det kan låta som ett lyxbekymmer i välfärden, men stölderna på landets återvinningsstationer börjar bli ett så pass kännbart arbetsmiljöproblem att branschorganisationen Svenskt Avfall inlett en nationell kartläggning.

På Sysavs återvinningstation i Malmös norra hamn blir tonen ofta hotfull när till synes välorganiserade gäng dyker upp för att försöka sno åt sig kasserade batterier, mobiltelefoner, datorer och andra ”begärliga” prylar.

– Det slår verkligen aldrig fel. De kommer körande varje dag, oftast redan på förmiddagen, för att se sig om här. Man börjar känna igen deras olika bilnummer, berättar Lennart Högborg, en i personalen.

Alla bär överfallslarm

Han liksom övriga anställda bär numera personliga överfallslarm. Kollegan Nashwan Azawi berättar att man sedan i somras regelmässigt gömmer undan till exempel tv-appparater och bilbatterier i ett avskilt, låst utrymme så fort de kommer in till återvinningen, allt för att försvåra för tjuvarna.

– Jag har varit inblandad två-tre gånger i situationer där jag blivit hotad, säger hon.

De hotar dig om du inte låter dem ta grejer?

– Exakt. Det känns obehagligt. Därför har vi valt denna lösning, för att helt slippa den typen av kontakter, säger Nashwan Azawi.

Återvinning och moral

Avdelningschefen Lars Carrick suckar trött när han får frågan om det inte vore enklare att helt enkelt ge tjuvarna de föremål de så hett eftertraktar.

– Det kan någon säkert tycka, men vi har ju till exempel miljöaspekten. Alla har väl sett bilderna från soptippar i Afrika där folk står och eldar elektronik över öppen låga. Så ska det inte behöva vara, det är bättre att vi får återvinna saker på rätt sätt, säger Lars Carrick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.