Många säger upp sig från akuten i Kristianstad. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Personalen flyr akuten i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit kris på akutmottagningarna i Lund, Malmö och Helsingborg. Nu har det spridit sig till akuten på Centralsjukhuset i Kristianstad, där flera chefer och vårdanställda har sagt upp sig.

– Droppen för mig blev att jag är rädd om min egen legitimation. Den hänger löst och jag är rädd för att patienter ska dö, säger sjuksköterskan Hanna Mathiasson, som också är fackligt skyddsombud på akuten i Kristianstad.

En divisionschef, en områdeschef, två enhetschefer, läkare och ett stort antal sjuksköterskor. Alla lämnar de akuten i Kristianstad.

Skånska sjukvården

Men att så många slutar samtidigt är en ren tillfällighet, menar verksamhetschefen.

– Som jag uppfattar det är det en slump att det har hopat sig just nu. Det finns många olika skäl till att folk har valt att sluta, säger Morten Ljungdahl.

Fler patienter

Hittills i år är det tio procent fler patienter på akuten jämfört med samma period i fjol. Att arbetsbelastningen har ökat medges, men det är inte huvudskälet till att folk säger upp sig.

– Vi genomgår en omorganisation där många får förändrade arbetsuppgifter och vissa kommer fram till att det inte var det dom vill, säger Morten Ljungdahl.

Här får han dock mothugg från facket.

– Det är inte omorganisationen utan arbetsbelastningen. Vi hade en sjuksköterska som bara hade jobbat någon månad. Hon orkade inte längre utan sa upp sig, säger Hanna Mathiasson.

Dålig arbetsmiljö

Enligt Morten Ljungdahl så får den stora personalflykten inte några konsevenser för patientsäkerheten. Inte heller här håller personalen med.

Under torsdagen sa en till sjuksköterska upp sig och fler överväger att göra samma sak.

– Jag kan stå ut med en dålig arbetsmiljö, men det som tär mest på mig är att patienterna far illa, säger sjuksköterskan Mattias Björnesäter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet